Zázračný kořen z kuchyně našich babiček: Posiluje klouby, zlepšuje trávení a bojuje proti zánětům
Naše babičky si uměly poradit snad v každé situaci. Na co byly ale skutečné odbornice, bylo zdraví. Nespoléhaly na chemické přípravky z lékárny, ale vystačily si s přírodními pomocníky. Dopustit pak nedaly hlavně na jednu běžnou surovinu.
Před několika desítkami let lidé rozhodně nezobali denně nejrůznější doplňky stravy v podobě vitamínů a minerálů. Všechny zdraví prospěšné látky přijímali přírodní cestou. Velké oblibě se pak mezi nimi těšil hlavně zázvor.
Ten mnozí z nás ve velkém používají hlavně na podzim a v zimě, neboť je známý svou schopností pomáhat při chřipkách a nachlazení. Umí toho ale mnohem více a je tak poměrně škoda, že mu řada lidí nevěnuje větší pozornost po celý rok.
Silný antioxidant
Účinnou látkou obsaženou v zázvoru je gingerol. Právě ten je zodpovědný za většinu zdravotních benefitů, které zázvor přináší. Má skvělé protizánětlivé účinky a působí v těle jako silný antioxidant.
Díky tomu z organismu vyhání různé bakterie, viry a další nebezpečné látky. Kromě toho bojuje i proti oxidativnímu stresu, který je zodpovědný za předčasné stárnutí buněk. Tlumí také záněty. Právě gingerol je látkou, která zázvoru dodává schopnost ulevovat při chřipce a nachlazení.

Snižuje krevní cukr a pomáhá při hubnutí
Zmíněný oxidativní stres je často jedním ze spouštěčů různých srdečních onemocnění. Pokud tedy pravidelně konzumujete například zázvorový čaj, podporujete zdraví svého srdce a cév. Navíc se zázvor skvěle hodí i pro cukrovkáře. Umí totiž snižovat hladinu cukru v krvi.
Díky této dovednosti je pak zázvor oblíbený i u lidí, kteří se snaží zhubnout. Při stabilní hladině cukru v krvi totiž dochází k potlačení chuti k jídlu, zároveň se u vás budou mnohem méně objevovat chutě na sladké dobroty. Je-li tedy vaším cílem zhubnout, rozhodně zařaďte zázvor do svého jídelníčku. Navíc s jeho pomocí zlepšíte své trávení a vyvarujete se tak různých obtíží v podobě nadýmání a bolestí břicha.
Zbavuje bolavých kloubů
Hlavně starší lidé se často potýkají s artritidou. Toto zákeřné onemocnění kloubů, které se projevuje jejich bolestí či ztuhlostí, vzniká při špatné funkci imunitního systému. A protože zázvor díky v něm obsaženým látkám přirozeně podporuje imunitní systém a působí protizánětlivě, může při pravidelné konzumaci od nepříjemných bolestí a ztuhlosti ulevit.
Jak zázvor užívat?
Vůbec nejčastěji si lidé ze zázvoru vaří čaj. Ne vždy se nám ale chce zázvor loupat, krájet, zalívat horkou vodou a čekat, než se dostatečně vylouhuje. Pokud jej chcete mít vždy po ruce, připravte si z něj tinkturu nebo sirup. Postup je naprosto jednoduchý.
Zázvorový sirup
Na sirup budete potřebovat 200 gramů čerstvého zázvoru, 2 citrony, 1 kilogram cukru a ½ litru vody. Zázvor očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Ta pak dejte do hrnce, přidejte cukr a přilijte vodu. Obsah hrnce přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pomalu probublávat asi 15 minut. Pak hrnec odstavte z plotny a nechte směs mírně zchladnout. Nakonec do ní přilijte šťávu z citronů a dobře promíchejte. Pak už jen stačí plnit čisté lahvičky.
Sirup je naprosto univerzální. Můžete si z něj bez větší námahy připravovat horký nápoj, užívat ho ráno preventivně po lžičkách nebo si z něj v létě udělat osvěžující limonádu.

Zázvorová tinktura
Tinktura ze zázvoru je mnohem silnější a užívá se spíše při akutních problémech, tedy při různých zánětech, rýmě, nachlazení, chřipce… Zkrátka ve chvílích, kde je potřeba rychle obnovit imunitu.
Připravte si 250 gramů zázvoru a ½ litru alkoholu (ideálně vodky). Zázvor očistěte a nastrouhejte ho na struhadle najemno. Zázvor i se šťávou, která se z něj uvolnila, dejte do čisté zavařovací sklenice a přilijte vodku. Pak sklenici uzavřete a uložte ji na tmavé místo. Nechte obsah sklenice odpočívat po dobu 14 dnů a každý den sklenici protřepejte, aby se zázvor dobře vylouhoval. Po 14 dnech tinkturu přeceďte a je hotovo.
Tinkturu užívejte dvakrát denně po jedné lžičce, a to ideálně před jídlem.
Zdroje: zdravestravovani.eu, apetitonline.cz, healthline.com