Zapomeňte na meloun i jahody: Tohle nenápadné ovoce je nový letní hit. Vitamínu C má 4x více než citron
Když se řekne letní ovoce, většina z nás si vybaví vodní meloun, jahody, borůvky nebo například třešně. Existuje však jeden druh, který je oproti těm zmíněným výrazně podceňovaný. Není to přitom úplně fér, jelikož právě on je doslova vitamínovou bombou. Ne každému ale chutná.
Konzumace sezónních potravin je pro lidský organismus velmi prospěšná. Zelenina a ovoce, které si na zahradě utrhneme v letních měsících, budou obsahovat daleko více vitamínů, minerálů a antioxidantů, než plody zakoupené v zimě či na podzim v supermarketu. Navíc je konzumace sezónních plodin pro naše tělo, které je zvyklé na podmínky místního klimatického pásma, přirozená.
Malé, ale velmi zdravé bobule
Zajímá vás, co je tou podceňovanou zdravou letní pochoutkou? Řeč je o drobných černých bobulkách, které měly dříve na zahradě snad všechny babičky. Teď už jste na to nejspíše přišli, nejedná se o nic jiného, než o černý rybíz.

Hlavní devízou tohoto ovoce je především vysoký obsah vitamínu C. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že nejvíce céčka najdeme v citrónu, tak to zdaleka není pravda. Pomineme-li fakt, že jej ve velkém množství obsahuje třeba i takový rakytník, tak černý rybíz jej má dokonce čtyřnásobně více, než právě tolik vyzdvihovaný citron.
Pokud budeme chtít přijmout doporučenou denní dávku vitamínu C, stačí sníst zhruba jednu hrst černého rybízu. Kromě toho ale tyto plody obsahují i další důležité látky, jako jsou například flavonoidy. Jedná se o antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před oxidačním stresem, což má vliv na stárnutí buněk a snižování rizika rozvoje některých chronických onemocnění.
Podporuje imunitu i stav pokožky
Kromě toho, že je černý rybíz vitamínová injekce, působí také příznivě na celkovou odolnost organismu a nervový systém. Jeho pravidelná konzumace údajně zlepšuje soustředění a zmírňuje únavu. Navíc je také známý svými protizánětlivými účinky a působí tak jako prevence virových onemocnění.
Některé studie zároveň uvádějí, že může mít také pozitivní vliv na stav naší pokožky. Antokyany obsažené v těchto černých bobulkách totiž zvyšují hladinu kolagenu a elastinu v kůži, které jsou odpovědné za zachování její pružnosti a pevnosti. Z toho důvodu se extrakt z černého rybízu přidává například do různých pleťových sér a krémů.
Vypěstovat ho není náročné
Výhodou tohoto druhu ovoce je mimo jiné i jeho snadné pěstování. Keř, na kterém černé bobulky rostou, nevyžaduje žádnou náročnou péči. Přizpůsobí se totiž většině půdních podmínek a dobře snáší i méně slunná stanoviště. Nejraději má však výživné hlinité půdy. Zároveň je odolný vůči mrazu a nepotřebuje ani žádné speciální hnojení.

Je tak vhodnou rostlinou i pro začínající zahrádkáře. Dá se pěstovat nejen přímo v půdě, ale také v nádobách. To znamená, že si jej můžete vysadit klidně i na balkon nebo na terasu. Jediné, na co musíte myslet, je pravidelná zálivka. Půda by měla zůstávat mírně vlhká, ale nikoliv přemokřená, aby nedocházelo k uhnívání kořenů.
Co se sklizenými plody?
Na černém rybízu je také skvělé to, že se dá zpracovat na mnoho způsobů. První, co vás asi napadne, je upéct si z něj bublaninu nebo koláč. Jelikož jsou jeho plody poměrně dost kyselé, výborně se hodí do různých moučníků a dezertů, kde touto kyselostí hezky doplňuje sladkou chuť.
To ale není zdaleka jediná možnost jeho využití. Pakliže jste měli bohatou úrodu, můžete si z něj připravit sirup, marmeládu nebo dokonce unikátní rybízové víno, neboli takzvaný rybízák. Příprava vína však není až tak jednoduchá. Kromě rybízu na něj budete potřebovat také například kvasinky do alkoholu a výživu kvasinek. Pokud se do přípravy tohoto nápoje pouštíte poprvé, určitě je vhodné se nejprve poradit s někým zkušenějším.