Těstoviny můžete připravit rychleji, snadněji a úplně bez vody. Výsledek je ještě chutnější
Těstoviny jsou potravinou, která se konzumuje po celém světě. Léta panoval názor, že úplně prapůvodně vznikly v Itálii, protože Italové jsou jejich největšími konzumenty, kteří je proslavili. Podle badatelů se však zdá, že těstoviny do Evropy rozšířili Arabové, kteří podnikali válečné výpravy na náš kontinent. Těstoviny se v Itálii velmi rozšířily během 13. století, a od té doby pronikají do celého světa.
Těstovin existuje nespočet druhů. Těmi nejznámějšími jsou asi špagety, ale oblíbené jsou i tagliatelle, farfalle, penne, fusilli nebo lasagne. A to je výčet jen těch nejrozšířenějších, ve skutečnosti je jich ještě mnohem více. Všechny typy těstovin spojuje podobný způsob přípravy. Tradičně se vloží do osolené vroucí vody a podle doporučené doby přípravy se nechají vařit. Ale věděli jste, že to jde i jinak?
Těstoviny ve skutečnosti nemusíte vařit jen samostatně v hrnci
Pokud obvykle vaříte těstoviny v samostatném hrnci, nemáte se za co stydět, tento způsob přípravy je naprosto běžný, ale pravda, někdy poněkud zdlouhavý. Přišli jste domů z práce pozdě, od oběda jste nejedli a potřebujete rychle uvařit večeři, jinak omdlíte hlady? V takovém případě se v kuchyni poohlédnete po něčem rychlém a jednoduchém, co jde ideálně připravit v jedné nádobě.
A právě v tuto chvíli nastupují těstoviny jako skvělá potravina pro rychlý oběd i večeři. Skvělou volbou je vaření těstovin spolu s ostatními surovinami dohromady. Stačí orestovat cibulku, přidat rajčatovou omáčku, do níž rovnou vložíte těstoviny. Ty v omáčce nádherně změknou, a navíc do sebe během přípravy absorbují všechny vůně a chutě. Výsledný pokrm tak bude mnohem chutnější.

Pokud vás netlačí čas a víte, že budete k obědu nebo večeři těstoviny připravovat a chcete zkrátit dobu jejich vaření, namočte je na dvě hodiny do studené vody. Až nastane čas jídla, těstoviny pouze krátce povařte zhruba 1 až 2 minuty a máte hotovo. Tímto způsobem, který testovali britští studenti, ušetříte nejen čas, ale také elektrickou energii nutnou pro obvyklé vaření v délce 10 až 12 minut, podle typu těstovin a požadované měkkosti.
Příprava těstovin není překážkou ani na místech, kde nemáte plotnu a hrnec, bohatě postačí mikrovlnná trouba, která je dnes běžně součástí kuchyněk na pracovištích nebo studentských kolejích. Do misky určené pro použití v mikrovlnné troubě nasypte těstoviny, přidejte dvakrát tolik vody, osolte a zapněte na přibližně 8 až 10 minut. I v práci si tak můžete připravit čerstvé těstoviny k domácímu jídlu.

Vodu z těstovin nevylévejte, poslouží k dalšímu vaření
Pokud máte pocit zmaru vždy, když vyléváte plný hrnec vody po těstovinách jen tak do odpadu, zkuste to příště jinak. Vodu z těstovin můžete perfektně využít i dál. Vývar obsahuje velké množství škrobu, který je v kuchyni nenahraditelný. Dokáže zahustit omáčky i krémové polévky a jídlům dodá hustší konzistenci, aniž byste museli použít smetanu. Voda z těstovin jde použít i k přípravě kvásku na chleba, protože urychluje a napomáhá procesu kynutí. Své využití najde i mimo kuchyni. Spousta lidí ji využívá jako pomocníka při hnojení rostlin. Obsažený škrob je totiž skvělou potravou pro půdní organismy, které se díky němu utěšeně množí a dodávají tak rostlině potřebnou výživu. Ale pozor, myslete na to, že sůl z vody rostlinám škodí. A ani pro člověka není její vysoká konzumace žádoucí.
Těstoviny jsou velmi chutnou a oblíbenou přílohou mnoha pokrmů. Staly se běžnou součástí našeho každodenního jídelníčku, protože dokážou dobře zasytit a nejsou náročné na přípravu. Hodí se k omáčkám, masu, ale své uplatnění najdou i v salátech nebo zapečených jídlech.
zdroje: radiozurnal.rozhlas.cz, idnes.cz, ireceptar.cz, jidloaradost.ambi.cz