Nejjednodušší pomazánka na chlebíčky: Hotovo máte za 10 minut a návštěvy z ní půjdou o svátcích do kolen
Vánoce – čas klidu, míru a… přeplněných stolů, kde každý talíř pod váhou bramborového salátu a řízků div že nepraská. Mezi tou kalorickou smrští není jednoduché vymyslet něco lehčího, co by bylo zároveň rychlé a chutné. Ale nebojte, máme řešení, které potěší každého – jednoduchou pomazánku na chlebíčky, kterou zvládnete za 10 minut, a ještě k tomu tak dobrou, že návštěvy dostane do kolen.
Sváteční období je často spojované s přeplněnými stoly, těžkými jídly a pocity plného břicha. Po třetí porci salátu a řízku totiž začne být i ten největší jedlík tak trochu nacpaný. Do toho se blíží návštěva, a vy s vidinou dalšího jídla omdléváte. Zachránit vás však může svěží a lehká pomazánka z celeru a mrkve. Její příprava je rychlá a chuťově tak vyladěná, že se vaši hosté budou ptát na recept.
Celer a mrkev
Celer a mrkev možná na první pohled nevypadají jako nejlepší ingredience na sváteční chlebíčky, ale věřte nám, jakmile tuto pomazánku ochutnáte, změníte názor. A to platí i pro zaryté odpůrce celeru. Obě ingredience jsou plné vitamínů a vlákniny a pomazánce dodají svěží a netradiční chuť, kterou si zamilují všichni, od babiček až po děti.

Recept na celerovo-mrkvovou pomazánku
Připravte si:
200 g celeru
70 g mrkve
100 g tvrdého sýra
70 g bílého jogurtu, skyru nebo zakysané smetany
50 g majonézy
1 stroužek česneku
sůl
bílý pepř
pažitka
citronová šťáva
Celer, mrkev, česnek a sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Vše smíchejte s jogurtem a troškou majonézy, osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou pažitku. Pokud chcete chuť trochu zvýraznit, zkuste přidat pár kapek citronové šťávy. A je to, pomazánka je připravená!
Recept můžete vylepšit tuňákem
Chcete své hosty překvapit něčím ještě zajímavějším? Do pomazánky můžete vmíchat malou plechovku tuňáka. Ten nejenže pomazánku obohatí o bílkoviny, ale dodá jí i jemně mořský nádech, který se skvěle doplňuje s chutí celeru. Citronová šťáva pak celé dílo dokonale doladí.
Jak pomazánku servírovat
Pomazánka bude vypadat skvěle nejen na klasické chlabíčkové vece, ale i na mini bagetkách, křupavých toustech nebo třeba jako dip k zeleninovým špalíčkům. V takovém případě ji naservírujete do hezké mističky a posypejte čerstvou pažitkou, stane se ozdobou vašeho stolu.

Proč je dobré jíst celer a mrkev
Ačkoliv není celer příliš oblíbený, byla by škoda se mu úplně vyhýbat. „Obsahuje totiž velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál. Jeho konzumací podpoříte imunitní systém, trávení, snížíte hladinu cholesterolu a krevní tlak, ulevíte při zácpě a pomůžete detoxikovat tělo. Navíc je nízkokalorický, takže potěší i ty, kdo si o svátcích hlídají linii. Mrkev je zase nabitá betakarotenem, který se v těle přeměňuje na vitamín A – nezbytný pro zdravé oči, silnou imunitu a krásnou pleť. Kromě toho její sladkost přirozeně uspokojí chuťové pohárky, aniž by zbytečně zatížila organismus.
Sýr, jogurt, česnek a tuňák
Sýry jako gouda, čedar nebo ementál jsou skvělým zdrojem vápníku, který posiluje kosti a zuby. Jogurt nebo skyr dodávají probiotika, která podporují zdravé trávení, a zároveň obsahují méně tuku než tradiční majonéza, což činí pomazánku lehčí. Česnek je známý svými antibakteriálními vlastnostmi, podporou imunity a schopností regulovat hladinu cholesterolu. A pokud k pomazánce přidáte tuňáka, dodáte tělu zdravé omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, díky kterým se budete cítit déle sytí.
Zdroje: autorský článek, celostnimedicina.cz, ceskatelevize.cz, nzip.cz,