Cizinci znechuceně kroutí hlavou: Češi si z toho dělají pochoutku, zatímco jinde by se tím nekrmila ani zvířata
Když si cizinci v české hospodě objednají místní speciality, výrazy v jejich tvářích občas připomínají spíš znechucení než nadšení. Co pro nás je mnohdy kulinářskou pochoutkou, pro ostatní moc lákavé být nemusí. Přitom tato jídla nás často spojují s minulostí a naší kulturou.
Když vám řekne cizinec, že by rád ochutnal něco tradičního, pravděpodobně vyrazíte do místního řeznictví nebo tradiční české hospody. A když objednáte některé z našich nejoblíbenějších jídel, často se setkáte s výrazy překvapení. Některé české speciality totiž mohou cizincům připadat zcela nestravitelné. A to nejen kvůli jejich vzhledu, ale i zvláštní chuti.
Co cizincům příliš nevoní
Když se řekne tlačenka, jitrnice nebo prejt, spousta Čechů si hned představí pořádně tučnou porci téhle tradiční pochoutky, nejlépe doplněnou octem a cibulkou nebo zelím. Zabijačkové speciality jsou pro nás velikou lahůdkou, symbolem české pohostinnosti, tradice a poctivé domácí kuchyně. Jedno je však jisté, na místních festivalech či při rodinných oslavách, kdy si s oblibou nandáme na talíř prejt nebo prdelačku, turisté nevědí, zda se smát, plakat nebo kroutit hlavou.

Tlačenka, jitrnice, prejt… a co dál?
Ale není to jen tlačenka nebo prejt, Web TasteAtlas, který se specializuje na hodnocení jídel po celém světě, zveřejnil seznam nejhorších českých jídel podle zahraničních návštěvníků. A i když možná nechápete, jak někdo o těchto pokrmech může mluvit v negativním smyslu, pravda je, že česká kuchyně každému k srdci nepřiroste.
Na pátém místě skončila gulášová polévka, která je přitom pro většinu Čechů jako národní poklad. Tuto silnou polévku si rádi vychutnáváme nejen doma, ale třeba i při víkendových výletech nebo jako rychlý a sytý oběd. Gulášovou polévku si spousta lidí spojuje s pohodou a tradicí, ale cizinci jí většinou nemohou přijít na chuť. Hovězí, cibule, koření – zdá se to jako ideální kombinace, ale pro některé cizince jde o jídlo až příliš těžké a mastné.
Na čtvrtém místě se umístilo kuře na paprice, stálice českých domácností, kterou většinou máme spojenou s dětstvím. Klasické karbanátky, které často připravujeme nejen jako rychlou večeři, ale i jako součást letních grilovaček, pak na třetím místě. Cizinci je hodnotí spíše průměrně a rozhodně je nevidí jako gastronomický zážitek. Přitom jsou tak skvělé, ať už jsou s masem, s houbami nebo zeleninou. Blízko ke karbanátkům má sekaná, která už ve středověku bývala považována za luxusní pokrm. Dnes je oblíbená po celé zemi, ale pro cizince je tak trochu rozporuplná. A tak ji najdete na druhém místě žebříčku. A co je nejhorší jídlo? Katův šleh! Ano, tento pokrm, který jste mohli najít na každém jídelním lístku v socialistické restauraci. Cizinci ale vůbec nechápou, proč by si něco takového měli dávat.

Recept na domácí tlačenku
Pokud jsme vám udělali chuť, co si takhle připravit poctivou domácí tlačenku, která by mohla směle konkurovat těm nejlepším řezníkům? Máme pro vás recept, který není nijak složitý a je bez všech umělých přísad a náhražek.
Budete potřebovat:
500 g vepřové plece
300 g vepřových jater
3 vepřové ledvinky
1 vepřové srdce
3 vepřové nožičky
1 vepřové koleno z kýty
2 vepřové jazyky
1 cibuli
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
2–3 lžičky soli
6 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
1 lžičku majoránky
2 lžičky pepře
0,5 lžičky mletého nového koření
Připravte si dva hrnce a papiňák. Do papiňáku dejte nožičky a koleno, přidejte sůl a koření. Zalijte vodou a nechte vařit asi hodinu. Poté dejte pryč poklici a nechte probublávat, abyste tekutinu zredukovali. Do druhého hrnce dejte plec, jazyky a srdce, přidejte cibuli, česnek a vařte do měkka. V třetím hrnci uvařte játra a ledvinky, které potřebují kratší dobu vaření. Vodu z vnitřností vylijte, zbytek uchovejte. Všechny suroviny nechte vychladnout, pak nakrájejte na malé kostičky – maso na větší kusy, kůže a tlusté maso rozsekejte na malé kousky. Smíchejte všechny ingredience v misce, přidejte koření a zalijte vývarem v poměru 3 naběračky vývaru z nožiček na 1 naběračku vývaru z masa. Plňte do rukávů o průměru 10 cm a nechte v chladu ztuhnout.
Zdroje: dotyk.cz, tasteatlas.com, toprecepty.cz