Babičky na vesnicích to věděly už dávno: Tato surovina je tajemstvím dlouhověkosti. Teď to dokázali i vědci
I když je česká kuchyně u nás i ve světě považována za velmi chutnou, neřadí se zrovna k těm nejzdravějším. Příčinou je především velké zastoupení moučných, tučných, pečených a kynutých pokrmů. I tak však v naší gastronomii najdete super potravinu, která se svým pozitivním vlivem na lidské zdraví řadí k těm neúčinnějším.
Ještě v minulém století se bez ní neobešel žádný nedělní a sváteční oběd. Tím, jak k nám začaly stále více pronikat zahraniční vlivy a to i v oblasti gastronomie, její používání značně ustalo. Ovšem v posledních letech tuhle dobrotu lidé opět objevili a je to jen dobře. Jen málokteré jídlo je tolik nutričně vyvážené, plné vitamínů a látek, které dokážou řešit zdravotní neduhy, zlepšovat imunitu a obnovovat střevní mikroflóru.
Kysané zelí – pochoutka, která má u nás dlouhou tradici
Česká kuchyně je tradičním domovem kysaného zelí. Již naše prababičky ho každý podzim napěchovaly do hrnců tolik, aby vydrželo přes celou zimu, a pomáhalo tak chránit organismus před zimními virózami, nachlazením a dalšími neduhy tradičně spojovanými s chladným obdobím roku. Zelí se odedávna nakládalo proto, aby dlouho vydrželo a nepodlehlo zkáze. Vedlejším benefitem je rozhodně fakt, že fermentace ještě zvyšuje obsah zdravých látek přirozeně se vyskytujících v zelných hlávkách. Mnohé národy kysané zelí považovaly za tajemství, které vede k dlouhověkosti a dnes se na tom shodují i vědci. Kysané zelí má prokazatelně pozitivní vliv na střevní mikroflóru, která je základem pevného zdraví. Mikrobiom ve střevech má přímou souvislost s imunitním systémem lidského těla. To vše společně tvoří klíč k tomu, aby bylo tělo zdravé a to až do vysokého věku. Pravidelná konzumace kysaného zelí je tak s trochou nadsázky považována za opravdový recept na dlouhověkost. Látky obsažené v zelí zajišťují rovnováhu bakteriálních kmenů v našich střevech, posilují obranyschopnost a snižují rizika vážných onemocnění.
Dle historických záznamů bylo kysané zelí konzumováno již tisíce let před naším letopočtem. Jedli ho jak starověcí Číňané, tak později i Římané. Tím, jak lidé migrovali světem, pořádali badatelské výpravy a také násilné nájezdy do cizích krajů, se zvyky, kultura a také recepty prolínaly a přenášely do jiných oblastí. Slované prý tradici konzumace kysaného zelí převzali od Tatarů, a tak už tu s námi pobývá již dlouhé věky.

Zázračný elixír mládí a studnice zdraví
V první řadě určitě jmenujme podporu imunitního systému, na tu kysané zelí působí asi nejvíce. Vzhledem k tomu, že zdravý organismus začíná ve střevech, je zelí skvělým pomocníkem v udržení bakteriální rovnováhy vašich střev. S tím úzce souvisí i jeho probiotický účinek. Zvýšené konzumace zelí se doporučuje při antibiotické léčbě, při níž dostávají střeva pěkně zabrat. Zelí je nositelem velkého množství vitamínu C, který je pro správné fungování lidského těla nezbytný. Zdravé tělo a mysl zajistí pravidelná konzumace, kdy byste si měli dopřát přibližně jednu misku kysaného zelí denně. Toto množství dokáže upevnit zdraví a snížit riziko vážných chorob. Pít můžete i šťávu, která se stlačením zelí v nádobě uvolňuje.
Největší sílu má zelí, které neprojde tepelnou úpravou. Chcete-li tedy z tradiční české potraviny vytěžit co nejvíce, jezte ji v syrovém stavu. Pamatujte na to, že ne všechna zelí dostupná v obchodech jsou tak kvalitní, jak by měla být. Nebojte se naložit si zelí doma. Není to nic složitého. Zelnou hlávku opláchnete, nakrájíte na širší proužky, prosolíte asi 20 g soli na 1 kg zelí, přidáte kmín a cibuli podle chuti. Celou směs stlačujte do připravené nádoby tak, aby co nejvíce pouštěla vodu, nádobu zakryjte a nechte několik dnů kvasit.

Zelí má v kuchyně velkou spoustu využití
Pokud máte rádi zelí v syrovém, ale i vařeném stavu, otevírá se vám široká škála různých receptů, které můžete vyzkoušet. Tradičními pokrmy, jejichž základem je kysané zelí, jsou segedínský guláš, vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, zelňačka nebo bramboráky plněné zelím. Málokdo však tuší, že ze zelí jde připravovat i sladká jídla. Velmi chutné jsou takzvané zelníky. Ty se připravují na způsob kynutých buchet, ovšem jejich náplní je mimo zelí také cibule, med nebo slanina. Upečené zelníky se sypou strouhaným perníkem, který jim dodá jedinečnou chuť.
Kysané zelí je potravinou, která by neměla chybět v žádném jídelníčku. Chcete-li udělat něco pro zdraví, konzumujte alespoň pár lžic denně, při nachlazení si jako rychlý životabudič dopřejte i vodu ze zelí. Pravidelně užívané zelí je skvělou prevencí chřipek, zánětů a působí jako probiotikum.
zdroje: novinky.cz, toprecepty.cz, apetitonline.cz, prozeny.cz