Pečená vločková kaše: Snadný recept na výživnou snídani plnou bílkovin, která vás zasytí až do oběda
Už vám leze instantní vločková kaše zalitá vodou krkem? Máme pro vás nápad na vytuněnou snídani, která je zdravá, plná bílkovin a navíc vás vyjde na pár korun. Můžete si ji dopřát každé ráno, libovolně ji obměňovat podle toho, jaké suroviny máte zrovna doma. A zasytí vás na dlouhé hodiny.
Možná už víte, že když se někdo pokouší zhubnout, sází hlavně na jídla plná proteinu. Bílkoviny totiž napomáhají tvorbě svalů a zároveň zasytí na delší dobu než například sacharidy. Na sociálních sítích se to jen hemží recepty na omelety z vaječných bílků podávané s avokádem nebo ořechy.
Vločky? Musejí se umět
Další stálicí jsou ve světě wellness také vločkové kaše. Ty mají ale různou pověst. Někdo tvrdí, že jsou bez chuti a na dlouho nezasytí. Ono ale není divu, taková kaše se totiž musí umět správně připravit. Pokud to zvládnete, nebudete mít hlad až do oběda. Stačí znát pár triků.

Například záleží na tom, zda budete vařit vločky ve vodě, nebo v mléce. Ano, vařit. Na instantní kaše, které jen zalijete horkou vodou, totiž rovnou zapomeňte. Často obsahují zbytečné množství přidaného cukru, sladidel, konzervantů nebo nezdravých tuků. Ideální je vařit si kaši vlastní, abyste měli kontrolu nad surovinami, které obsahuje.
Nezapomínejte na proteiny
Pokud budete vařit vločky ve vodě, budou mít méně kalorií, ale ty s mlékem jsou krémovější a lépe chutnají. Nebo můžete uvařit vločky ve vodě a poté k nim přimíchat trochu mléka, řeckého jogurtu nebo sýru cottage. Zásadně tím totiž ovlivníte množství bílkovin v kaši. A to chceme mít co největší. Pokud nemáte po ruce mléčné výrobky, můžete do kaše přimíchat odměrku proteinu.
Přidejte kvalitní tuky
A co když chcete dodat tuky? Tuky jsou nositelem chuti, kaše s nimi na delší dobu zasytí a lépe chutná. Jen se pak zvyšuje automaticky i její kalorická hodnota, takže to s nimi nepřehánějte. Můžete přidat lžičku másla, ořechové pomazánky, hrstku ořechů nebo semínek. Nebo zkratka jen plnotučný jogurt, který přidá do vloček jak bílkoviny, tak i tuk.

V neposlední řadě musíme zmínit i trik, který si oblíbila například herečka Jennifer Aniston. Ta, aby zvýšila obsah bílkovin v kaši, do vloček přimíchává ještě syrový vaječný bílek. Kaše musí být horká, dělejte to těsně poté, co ji stáhnete z plamene, aby se bílek stačil uvařit, ale hodně se nesrazil. V kaši ho pak nebudete ani cítit.
Tohle je lepší než kaše
A největší hit pro všechny, kterým už lezou vločky nosem? Nevzdávejte se jich úplně, jsou levné, seženete je už pod deset korun a navíc obsahují hodně vitamínů a minerálů. Pomáhají snižovat cholesterol, podporují správnou funkci imunitního systému a snižují riziko srdečních onemocnění.
Jak je tedy připravit na trochu jiný způsob? Co třeba zapečená vločková kaše připravená se sezónním ovocem a pěkně zakápnutá kapkou kvalitního českého medu? To zní dobře, ne? Není divu, tohle už totiž prakticky není kaše, ale vynikající a zdravý dezert, který si můžete vychutnat k snídani třeba o víkendu, kdy máte více času na přípravu. Případně si připravte kaši dopředu.
@receptipy.od.zuzky 🍓 Když ti nevyhovuje studená kaše z lednice, připrav si tuto pečenou. Základ si můžeš upéct den předem a ráno přidat jen tvaroh a jahody. 😉 Co budeš potřebovat na 1 porci: – 40 g mletých ovesných vloček – 20 g vanilkového proteinu – 1 vejce – 125 g polotučného tvarohu – 50 – 80 ml mléka dle konzistence – půl lžičky prášku do pečiva – 100 g jahod – 10 g hořké čokolády Ve skleněné zapékací misce smíchej namleté ovesné vločky, vanilkový protein, vejce, lžíci tvarohu (zbytek si nech navrch) a mléko. Přidej kypřící prášek, nasekanou čokoládu a 2 lžíce nakrájených jahod. Pořádně promíchej a dej péct. Já pekla v horkovzdušné fritéze program BAKE 155 stupňů 20 minut. V mikrovlnce bude stačit pár minut, stačí průběžně kontrolovat. Nebo upeč v klasické troubě. 👍 Upečenou kaši nech trochu vychladnout. Pokud ti taky uprostřed trochu vystoupne, vyďoubni ji lžící a nadrob na vrstvu tvarohu (tvaroh si můžeš osladit dle chuti). Navrch přidej ještě zbytek jahod a užij si super snídani. 😋 Výživové hodnoty na 1 porci: 509 kcal / 2130 kJ, 42 g bílkovin, 37 g sacharidů, 19,4 g tuků #receptipyodzuzky #udrzitelnefit #zdraverecepty #recept #kase #oats #pecenakase #bakedoats #stawberry #jahody #snidane #protein #foodtok ♬ původní zvuk – receptipy.od.zuzky
Recept na zapékané vločky
Budete potřebovat jeden zralý banán (čím měkčí, tím lepší), 80 gramů ovesných vloček, 150 mililitrů mléka. Použít můžete i to rostlinné, nicméně kravská klasika má více bílkovin. Dále si připravte polévkovou lžíci kakaa, polévkovou lžíci javorového sirupu nebo medu, čajovou lžičku skořice, půl lžičky kypřicího prášku a špetku soli.
Postup je snadný, všechny ingredience vložte do mixéru a umixujte do hladké směsi. Nalijte do zapékací misky a dejte do trouby na 200 stupňů Celsia. Pečte po dobu 20 minut. Potom už svůj výtvor dozdobte, například sezónním ovocem a burákovým máslem.
Přidejte bílkoviny
Pro více bílkovin přidejte do směsi vaječný bílek nebo proteinový prášek. Ovoce měňte podle chuti a pečené vločky dochuťte třeba sýrem cottage nebo řeckým jogurtem, do kterých přimícháte trochu medu a skořice. Získáte tak topping plný bílkovin. Nezapomínejte právě ani na ořechy, které obsahují bílkoviny. Nemusíte se spoléhat jen na burákové máslo. Například javorový sirup a datle skvěle doplní pekanové ořechy, zatímco jablka s medem zase vlašáky.
Zdroje: denik.cz, tiktok.com, thekitchn.com