Všichni slaví boom fritéz, ale o téhle jejich temné stránce mlčí. Tělo za to zaplatí vysokou cenu
Někteří jsou z tohoto elektrického kuchyňského pomocníka nadšení, jiní na něm vidí jen samou mouchu. Zatímco první skupinka jeho uživatelů si libuje, že při konzumování svých oblíbených jídel alespoň pár kilogramů shodí a jedí díky rychlejší přípravě a menšímu množství oleje odlehčeněji, jiní v něm vidí jen drahou zbytečnost bez větších výhod. Pokud patříte do té první, měli byste vědět, že ne vždy je populární řešení i výhodnější pro naše zdraví.
Ujíždíte na smažených jídlech a nedovedete si představit snad ani den bez dozlatova prosmažených hranolek, kuřecích stripsů, bramborových kroket, řízků nebo bramboráčků? Možná jste si už koupili inovativní zařízení, které se v reklamních sloganech holedbá tím, že je trendem moderní kuchyně. Nabízí totiž podle nich alternativu k tradičnímu vaření a pečení, jehož výsledkem jsou rychle hotové, zdravější a také chutnější pokrmy. Ale je to tak doopravdy? I když je totiž příprava jídel s tímto elektrickým kuchyňským přístrojem lepší a díky cirkulaci vzduchu i rychlejší než tradiční smažení ve spoustě nezdravého tuku, jídlo to automaticky zdravým rozhodně nečiní. Bezesporu přináší tato varianta řadu výhod při smažení i pečení, ne pro všechny konkrétní potřeby každé hospodyňky či kuchaře jsou ale vhodné. Tím přístrojem je horkovzdušná fritéza.

Který olej je ten správný?
Ani s horkovzdušnou fritézou není doporučeno jíst smažené pokrmy každý den. A to přesto, že je tento typ fritéz známý tím, že na smažení spotřebujete mnohem méně oleje než běžně. Smažit můžete dokonce i bez něj. Ovšem pozor je potřeba si dát na připalování a především na správný výběr oleje. Pro zdravější smažení se rozhodně nedoporučuje klasický slunečnicový nebo řepkový olej, ale je důležité používat kvalitní oleje jako olivový nebo arašídový olej. Nevhodné je také používání másla, sádla nebo extra panenského olivového oleje kvůli jejich nízké teplotě zakouření.
Sáhněte vždy po rafinovaném oleji
Kvalitní olej se nepřepaluje, tím spíše olej rafinovaný, což je uvedeno vždy jako informace na etiketě. Přepálený nerafinovaný olej je totiž doslova jed. Ne všechno rostlinného původu, tedy i oleje, musí být zákonitě zdravé. Rozhodně to platí pro smažení. Některé tuky a oleje, především ty rostlinné, nejsou pro fritování vhodné vůbec. Obsahují totiž velké množství polynenasycených mastných kyselin, což může mít za následek vznik škodlivých sloučenin. Vedle nejčastěji používaného řepkového jde i o sójový, kukuřičný, slunečnicový či sezamový olej. Myslet si tak, že použitím těchto olejů do fritézy děláme něco pro zdraví, je omyl.
Čím méně oleje, tím lépe
Například rafinovaný slunečnicový olej se přepaluje až při teplotě 228 °C. Ten, který ale procesem rafinace, tedy očištění od nežádoucích látek s cílem zajistit neutrální chuť a vůni, neprošel, dosáhne své hranice už při 107 °C. A to už je pořádný rozdíl, což bude olej dávat najevo i silným nepříjemným zápachem. Avokádový olej má bod kouře dokonce až 271 stupňů, olivový pak 176. Navíc je bohatý na vitamin E, který působí jako antioxidant. Jeho hlavní složkou je mononenasycený tuk, kyselina olejová, která má protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. I v tomto případě platí, že čím méně oleje, tím lépe. A tak je vhodné přelít jej do menší lahvičky s mechanickým rozprašovačem, abyste jej spotřebovali jen opravdu minimální množství, například při pečení masa nebo brambor.

Ani příprava bez tuku pokrm automaticky zdravější neudělá
Jde totiž hlavně o to, co ve fritéze připravujeme. A to jsou více či méně především vysoce průmyslově zpracované potraviny a nejrůznější polotovary, jako jsou oblíbené hranolky nebo krokety, případně rybí prsty či obalený sýr. Najděte raději trochu času a vyrobte si do fritézy vlastní domácí americké brambory, případně místo prstů využijte filé, které obalte v sezamové krustě. Horkovzdušnou fritézu také pravidelně čistěte od zbytků oleje na stěnách a kousků jídla, které často ulpívají na jejich povrchu.