Zapomeňte na vyndávání všeho z mrazáku. Tenhle trik na odmrazení by si měla moje tchyně nechat patentovat
Znáte to, po nějaké době se v mrazáku objeví námraza. Neustále se zvětšuje a kvůli tomu se vám do něj už skoro nic nevejde. A vám nezbývá nic jiného, než ledničku nebo mrazák vypojit ze zásuvky, všechno vyndat a obložit spotřebič hadry a utěrkami, aby vám tající led v kuchyni neudělal „ledovcové“ jezero. A vy se otráveně ptáte: Nejde to i jinak?
Zapomeňte na tohle klasické odmrazování, které je složité a časově náročné. Existuje jeden chytrý trik, který vám ušetří námahu – a my vám ho prozradíme.
Proč se v mrazáku tvoří námraza?
Odmrazování mrazáku bývá časově náročná a nepříjemná práce. Všechno vyndat, čekat, až se rozmrazí veškerý led – to může zabrat i celý den. Led se v mrazáku hromadí kvůli kondenzaci vlhkosti, která se v nízkých teplotách pod bodem mrazu mění právě v ledovou námrazu. Kondenzaci má na svědomí teplý vzduch, který se do vychlazeného prostoru dostane při otevírání mrazáku a lednice. Na vině může být i špatné těsnění, při kterém dveře nedokonale přiléhají a pouštějí teplý vzduch dovnitř. Nadměrná námraza také může vznikat kvůli vadnému termostatu nebo ventilaci. Pokud je ventilace blokována potravinami nebo již vzniklou námrazou, začne se vlhkost hromadit ještě více a vytváří kusy ledu. Také ucpaný odtokový kanálek, který brání odtékání kondenzované vody, způsobuje, že je v mrazáku čím dál více námrazy.
Podobný problém se děje i v lednici, tam je ale teplota vyšší než v mrazáku a zkondenzovaná voda proto nevytváří led, ale zůstává v tekuté formě. Pak ale navlhne veškeré jídlo, což prospívá množení bakterií a vzniku plísní.

Jednoduchý trik, jak se rychle zbavíte námrazy
Vtip spočívá v přichycení kusu alobalu přímo na ledovou vrstvu uvnitř mrazáku. Alobal musí dobře přiléhat k celému ledovému povrchu. Poté přiveďte k varu vodu a nalijte do nádoby (ideálně nerezové mísy) a ihned vložte do mrazáku. A co se stane? Po zavření dveří od mrazáku se v něm díky horké vodě, která vypouští páru, začne velmi rychle ohřívat alobal, což je tepelný vodič. Ten pak předá teplo ledu a ten během pár minut začne tát. Rozpuštěný led proměněný na vodu pak stačí gumovou stěrkou setřít do hluboké nádoby. Pokud máte v mrazáku objemnou námrazu, raději si ještě spodek lednice vyložte hadry nebo utěrkami či ručníky, abyste zamezili kapající vodě tvořit kaluže.
Tento způsob odmrazování vám ušetří nejen čas, ale i energii. Navíc neriskujete jako při klasické zdlouhavé metodě, že se vám většina potravin rozmrazí a zkrátí se jim tak doba spotřeby. Jen nezapomeňte na bezpečnost: Nenechávejte v lednici horkou vodu příliš dlouho a mějte nasazené rukavice nebo chňapky, abyste se nepopálili.

Vyhněte se zbytečné námraze v mrazáku
Abyste se vyhnuli odstraňování námrazy, poradíme vám, jak zamezíte jejímu vzniku. Jde o to nepouštět do mrazáku příliš velké množství teplého vzduchu, protože právě po zkondenzování vzduchu vzniká vlhkost, která námrazu způsobuje. Pro snížení nebo zabránění vzniku námrazy omezte otevírání dvířek mrazáku na minimum a nenechávejte je příliš dlouho otevřené. Zkontrolujte, zda je těsnění na dveřích v pořádku, případně jej nechte vyměnit. Nastavte mrazák na vhodnou teplotu −18 °C, protože špatná teplota může tvorbu námrazy také podporovat. Nevkládejte do mrazáku horké ani teplé pokrmy, z nich se uvolňuje vlhkost a zvyšuje se tak množství ledu. Potraviny dobře zabalte, než je do mrazáku vložíte, aby nevypouštěly vlhkost.
A máme pro vás ještě jeden trik. Abyste ještě lépe zabránili vzniku námrazy, naneste na vnitřní stěny tenkou vrstvu rostlinného oleje nebo glycerinu. Tenký film vytváří bariéru, která zabraňuje ledu přilnout a zpomaluje tak tvorbu nové námrazy. Nemusíte se bát, že by byl vnitřek mrazáku mastný. Díky nízké teplotě se olej stane tuhým a vy na dotek neucítíte žádnou nepříjemnou mastnotu a ani neucítíte žádný zápach.