Tohle babička dala ráno k rajčatům a druhý den nevěřila svým očím: Funguje líp než chemie. Zkuste to
Někdy je čekání na to, než dozrají plody našich zahrad, nekonečné. Důvodů proč plody nedozrávají, může být hned několik. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který vám bez zbytečné chemie pomůže s rychlejším dozráváním a vy si můžete užívat zralé a chutné plody.
Někdy se stane, že rajčata ne a ne dozrát. Jak si s takovým problémem poradit, abyste nemuseli celou úrodu vyhodit? Poradíme, co s tím, aniž byste museli vaše drahocenné keříky hnojit a stříkat chemickými přípravky.
Někdy se zrání rajčat zpomalí, proč tomu tak je?
Rajčata přirozeně dozrávají díky působení fytohormonu (rostlinnému hormonu) ethylenu, působení optimálních teplot zhruba 18 až 22 °C, dostatku světla a samozřejmě i správné péči. Pokud máte rajčata venku na záhonku nebo v květináči na terase či balkoně nechráněná, může se stát, že vlivem proměnlivého letního počasí plody nedozrají. Na vině je v tomto případě buď nízká teplota, například přes noc kolem 15 °C, nebo naopak příliš vysoká, nad 29 °C. Právě kvůli takovým teplotám rostlina přestane produkovat lykopen – pigment, který má na starosti typickou červenou rajčatovou barvu plodů. Vliv na dozrávání rajčat má také péče v podobě odstraňování spodních listů nebo stříhání postranních výhonků (aby nestínily plodům), nadměrné hnojení dusičnatými hnojivy, nedostatek slunečních paprsků dopadajících na plody, příliš husté osázení nebo nepravidelná či nevhodná zálivka, která rostlinu stresuje a může zrání zpomalit, nebo ho dokonce úplně zastavit.

Ethylen: Rostlinný plyn, díky kterému plody dozrávají
Pokud potřebujete, aby vaše rajčata dozrála rychleji, nebo chcete jejich zpomalené či pozastavené zrání opět nakopnout, stačí vám jednoduchý trik – dejte do jejich blízkosti jablka nebo banány. Toto ovoce uvolňuje ethylen, což je rostlinný hormon, který významně urychluje proces zrání okolních plodů.
Ethylen je bezbarvý plyn produkovaný některými druhy ovoce během zrání. Zvýšená koncentrace ethylenu stimuluje zrání nejen původního plodu, ale také ostatního ovoce poblíž. Ethylen stimuluje enzymatické reakce uvnitř plodu, ty vedou k rozkladu chlorofylu a tvorbě karotenoidů, takže mizí zelená barva a postupně se přeměňuje na červenou. Ethylen k tomu podporuje rozklad škrobů na cukry, takže plody získávají sladší chuť. Navíc se mění struktura, plod je po dozrání měkký a šťavnatý.
Jak urychlit zrání rajčat?
Sklizená zelená rajčata umístěte do papírového sáčku nebo nádoby spolu s jablkem nebo banánem, nádobu pak uzavřete papírovou utěrkou nebo ubrouskem a zagumičkujte. Skladujte při pokojové teplotě, ideálně 18 až 22 °C, někde ve stínu mimo přímé sluneční paprsky. Banán a jablko můžete dát k rajčatům i přímo do záhonu nebo do truhlíku. Pravidelně plody kontrolujte, abyste včas mohli objevit plíseň a také abyste předešli případné hnilobě. Rajčata by měla dozrát během jednoho až tří dnů, záleží na míře nezralosti a teplotě a vlhkosti prostředí, ve kterém dozrávají.

Na co si dát při procesu zrychleného dozrávání pozor?
Když se rozhodnete využít ethylen k urychlení zrání plodů, měli byste vědět, ke kterým plodinám můžete banán a jablko přikládat a ke kterým ne, protože ethylen působí na různé ovoce trochu jinak. Ethylen produkující druhy ovoce – klimakterické ovoce – jsou nejen banány a jablka, ale také mango, avokádo, hrušky a švestky. Pokud tedy budete toto ovoce skladovat dohromady, bude se navzájem ovlivňovat a dozrávat (a kazit se) o mnoho rychleji, než když je uskladníte zvlášť.
Některé plodiny ethylen neprodukují, ale jsou na jeho působení více citlivé než ostatní. Za přítomnosti ethylenu například brambory rychleji klíčí a začínají hnít, brokolice a květák rychleji ztrácejí čerstvost a žloutnou. Okurky, cukety a saláty jsou náchylné k hnilobě. Pokud tedy chcete, aby vám zelenina a ovoce vydržely co nejdéle čerstvé, dbejte na správné skladování. Udržujte zvlášť plody klimakterického charakteru od těch náchylných. Ideálně skladujte ve větraném prostoru, aby se ethylen mohl dobře rozptýlit.