Ani brokolice, ani špenát: Tato zelenina je po 60. roce nezbytná pro zdravé stárnutí. Senioři by ji měli jíst povinně
Při zmínce o zdravé stravě napadne většinu lidí typická zelenina v podobě brokolice nebo špenátu. Tyto druhy obsahují celou řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků a na pestrý jídelníček opravdu patří. Je tu však ještě zelenina, která je po 60. roce věku skutečně nezbytná pro zdravé stárnutí.
S přibývajícím věkem lidé hledají různé možnosti jak podpořit své zdraví nebo zpomalit proces stárnutí. Úspěch ale často neleží v policích lékárny, nýbrž na zahrádce, v přírodě, nebo v regálech se zeleninou. Některé druhy totiž umí doslova zázraky.
S rostoucím věkem rostou i naše potřeby
Jak roky přibývají, mění se i naše tělo. A spolu s tím i jeho potřeby. Metabolismus zpomaluje, některé vitamíny se hůř vstřebávají a s čím dál horším fungováním metabolismu roste i riziko různých chorob. Právě proto je tolik důležité nabídnout organismu přesně to, co potřebuje.

Jednou z nejdůležitějších živin, na kterou se často zapomíná, je vitamín K. Po šedesátce by měl být úplně základní součástí našeho jídelníčku. Zatímco u mladších pomáhá hlavně se srážlivostí krve, v pozdějším věku hraje klíčovou roli pro zdraví kostí a cév. Aktivuje totiž bílkoviny, které pomáhají ukládat vápník tam, kde má být, tedy do kostí. V pokročilém věku se naopak vápník usazuje na místech, kde by být neměl, například do cévních stěn. Jeho špatný metabolismus způsobuje také osteoporózu. S tou jde ruku v ruce nejen více zlomenin, ale třeba i kornatění tepen a vysoké riziko pro srdce a celý cévní systém.
Kromě zmíněného vitamínu K se na těchto procesech podílí také vitamín D. Ten člověk nejlépe získá pobytem na slunci. Samozřejmostí by pak měl být také vitamín B12, který je zásadní pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Nedostatek těchto vitamínů může mít na svědomí častější zapomínání, únavu nebo zmatenost. No a k vitamínu K a D samozřejmě nesmí chybět ani již zmíněný vápník. Toho mají častěji méně ženy, proto by se ve své stravě měly zaměřit na jeho dostatečný příjem.

Zelené listy plné vitamínů
Listová zelenina patří odjakživa mezi tu nejzdravější. Je bohatá na železo, vitamíny skupiny B a další důležité prvky. Takovým zapomenutým pokladem je pak kadeřavá kapusta, známá také jako kadeřávek nebo kale. Její nutriční hodnota je výborná a jinak tomu není ani u obsahu vitamínu K. Ve 100 gramech kadeřávku najdeme přibližně 800–1100 µg tohoto vitamínu, což je až 10násobek doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Tahle obrovská koncentrace z ní dělá neporazitelného bojovníka proti osteoporóze a kornatění cév.
Vitamín K ale není jediný, který se postará o komplexní zdraví. Kadeřávek dále obsahuje i velkou koncentraci vitamínu C, který posiluje imunitní systém a pomáhá se správnou tvorbou kolagenu. Ten je důležitý pro pružnost a mladistvý vzhled pokožky i pro zdraví kloubů. Obsahuje taky vitamín A, který je nezbytný pro dobrý zrak, a spoustu antioxidantů, jako je kvercetin nebo kaempferol. Tyhle látky chrání naše buňky před poškozením a snižují riziko zánětů v těle. A díky vysokému obsahu vlákniny navíc skvěle podporuje zdravé trávení.
Čerstvý i připravený na různé způsoby
Kadeřávek si můžete vychutnat v mnoha podobách. V kuchyni se dá připravit na stovky způsobů, takže ho snadno zařadíte do každodenního jídelníčku. I když se na první pohled může zdát tužší, má příjemnou, lehce zemitou chuť.
Skvěle se hodí třeba do smoothie, kde jeho chuť přebijete ovocem a získáte vitamínovou bombu. Pokud ho chcete jíst syrový v salátu, je ideální listy nejdříve jemně promnout s trochou oleje a citronové šťávy. Tím se vlákna změkčí a listy budou lépe stravitelné. Samozřejmě že výborně chutná i tepelně upravený. Můžete ho lehce podusit s česnekem, přidat do polévek nebo omáček. Opravdová lahůdka jsou i kadeřávkové chipsy připravené pečením v troubě, což je skvělá a zdravá alternativa k nezdravému mlsání.
Kadeřávek si našel místo i v tradičních českých receptech, kde ho můžete použít místo špenátu nebo zelí. Ať už ho přidáte do pečených brambor, do vaječné omelety, nebo jím ozvláštníte masové pokrmy, vždy svému tělu dodáte nepostradatelnou dávku živin pro dlouhý a zdravý život. Tak co, dáte kadeřávku šanci?