Tento drink teď frčí mezi mladými víc než pivo. V létě ho berou po přepravkách, u dospělých budí rozpaky
Během letních vysokých teplot saháme po osvěžení v různých formách. A i když se může zdát, že nejlepším drinkem, který nám pomůže tropy přežít, je krásně vychlazené pivo, nemusí to tak být. Pivo totiž obsahuje alkohol, který odvodňuje, což organismu v horku zrovna dvakrát neprospívá.
Proto se spousta (hlavně) mladých obrací na alternativy alkoholových nápojů, které dokáží stejně osvěžit, ale pro tělo jsou mnohem prospěšnější.
Čím se v létě osvěžit?
Vlahé letní večery přímo vybízejí k tomu si dát nějaký ten lahodný alkoholický nápoj. Posedět s přáteli lze ale i bez alkoholu, k čemuž i odborníci přímo nabádají. Problémem je, že alkohol působí močopudně, což je právě opak toho, co v létě organismus vyžaduje. Pokud vypijete opravdu velké množství, riskujete druhý den nejen bolehlav, ale také přehřátí či vyčerpání organismu a další zdravotní potíže. Proto byste se v horkých dnech měli alkoholu, ale také kofeinu, který rovněž odvádí vodu z těla, vyhýbat.
Když se chcete osvěžit, doporučuje se pít horké čaje, které vám pomohou s termoregulací a tělo nebude v takovém šoku. Zelený čaj například díky vysokému množství antioxidantů pomáhá chránit buňky před poškozením UV zářením a také přispívá k regeneraci po slunění. Uhasit žízeň vám také pomůže například domácí okurková limonáda s trochou máty. Okurka je plná vitamínů i minerálů, které je potřeba po častém pocení doplňovat, máta vám zase pomůže s trávením, které může být po letních grilovačkách trochu zpomalené.

Alkohol ne, raději kombuchu
Pokud patříte mezi milovníky perlivých nápojů, mohla by vám zachutnat právě kombucha. Kombucha je fermentovaný a lehce perlivý nápoj vznikající kvašením oslazeného čaje za pomoci živé kultury, která se označuje pojmem SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). SCOBY je symbiotická kultura prospěšných bakterií a kvasinek, často mylně označovaná jako „houba“.
Kombucha má dávnou historii. Podle záznamů ji v Číně pili již v druhém století před naším letopočtem. Svoje jméno nápoj získal od korejského lékaře Kombu, který kulturu přivezl japonskému císaři jako léčivo, a čínského slova Cha, což znamená čaj. K nám se kombucha dostala někdy po první světové válce.
Benefity kombuchy
V posledních letech se kombucha stala velmi oblíbenou, a to hlavně mezi mladšími, kteří se o něco více zajímají o zdravý životní styl než předešlá generace. A právě hlavně v létě je kombucha velmi oblíbenou, protože slouží jako zdravá alternativa k alkoholickým nápojům a slazeným limonádám.
I přesto, že je kombucha mnohými často „obviňovaná“, že se nejedná o zdravý nápoj, ale pouze módní hit, má několik prokazatelných benefitů. Je známo, že fermentované výrobky mají blahý vliv na trávení a díky tomu podporují imunitu. Díky obsaženému čaji je bohatá na antioxidanty, které chrání organismus a brání buňky před poškozením a stránutím. Kombucha také dokáže nastartovat činnost jater a přirozenou detoxikaci organismu. Má v sobě velké množství různých vitamínů B, díky nimž kombucha pomáhá s metabolismem, se zdravím kůže, podporuje tvorbu červených krvinek a také funkčnost nervového systému.

Na co si dát pozor?
Všeho s mírou. Kombuchu nepijte po litrech denně, je vyrobená ze zeleného nebo černého čaje, takže obsahuje kofein. Stačí vám sklenička ráno, abyste probudili organismus, nebo po obědě, abyste nastartovali trávení. Večer si kombuchou můžete připít, ale doporučuje se ta, která je vyrobena z bylinkového čaje, abyste tělo nezásobovali před spaním kofeinem. I kombucha obsahuje malé množství alkoholu, záleží na tom, jak moc je zfermentovaná, ale většinou je to něco kolem 0,5 %. Takže byste se měli vyhnout konzumaci většího množství, pokud sedáte za volant, máte problémy s alkoholem nebo čekáte dítě.
Jak si kombuchu vyrobit doma?
Výroba kombuchy je velmi jednoduchá. Stačí si koupit SCOBY, zavařovací sklenici a mít zásobu čaje a cukru. Zalijte pět až deset gramů horkou vodou (cca 1 litr) a nechte chvíli louhovat. Černý a zelený čaj jen pár minut, bylinkový můžete déle. Do jednoho litru čaje přidejte zhruba sto gramů cukru a dobře rozmíchejte. SCOBY do čaje přidejte, až bude čaj vychladlý, jinak by se kultura mohla poškodit. Zakryjte látkou nebo kuchyňskou papírovou utěrkou a zagumičkujte. Při pokojové teplotě nechte pár dní se činit – čím déle necháte fermentovat, tím bude nápoj kyselejší. Poté přeceďte, zavařovací sklenici umyjte (ale ne saponátem, který by mohl mít neblahý vliv na výsledný nápoj) a celý proces opakujte. SCOBY se bude postupně rozrůstat, proto vždy můžete kousek odkrojit a někomu věnovat.