Největší jed z českého talíře? Vypadá nevinně, ale tělo devastuje zevnitř. Milují to děti i dospělí
Maso je pro mnoho Čechů neodmyslitelnou součástí každodenní stravy. Přesto však nové výzkumy ukazují, že některé masné produkty mohou našemu tělu způsobovat více škody než užitku. Tato zjištění začínají znepokojovat nejen lékaře, ale i odborníky na výživu, kteří doporučují věnovat pozornost kvalitě konzumovaných potravin a zaměřit se na vyvážený jídelníček.
Zpracované maso může být maso uzené, sušené, solené nebo s obsahem chemických konzervačních prostředků. Ačkoli ho lze označit za bohatý zdroj základních živin (především bílkovin), zároveň je jeho nadměrná konzumace nadmíru riziková. To platí především pro červené maso, tedy maso ze čtyřnohých zvířat (hovězí, skopové, vepřové či zvěřinu). Nejvíce jej přitom konzumují Američané, ale ani Češi se také rozhodně neodbývají. Řada výzkumů však dokazuje závažná zdravotní rizika.

Konzumujte, ale s mírou a s důrazem na kvalitu
Nadměrná konzumace zpracovaného a červeného masa může vést podle mnoha různých vědeckých studií k rozličným zdravotním komplikacím. Podle výzkumu, který byl nedávno publikován v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, nadměrná konzumace masa může zvýšit riziko cukrovky 2. typu.
Mezinárodní tým vedený epidemiologem Nicholasem Warehamem z Cambridgeské univerzity zase došel k závěru, že pravidelná konzumace více než 50 gramů uzenin zvyšuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu v následujících 10 letech o 15 procent. S denní spotřebou 100 gramů červeného masa je riziko nižší, stále ale stoupá o 10 procent. Větší množství zpracovaného a červeného masa může také vést k většímu nebezpečí vzniku srdečních onemocnění, chorob jater, obezity nebo rakoviny.
„Konzistentní výzkumy Americké kardiologické asociace, Americké onkologické asociace a dalších organizací ukazují nepříznivé zdravotní vlivy nadměrné konzumace červeného masa,” uvedl předseda výboru pro výživu Americké kardiologické asociace a profesor medicíny na Stanfordově univerzitě, Christopher Gardner.

Zpracované maso omezte
Další článek uveřejněný v nedávné době v The American Journal of Clinical Nutrition uvedl, že každé zvýšení denního příjmu zpracovaného masa o 25 gramů je spojeno s 44procentním zvýšením rizika demence. Podle předních skandinávských odborníků by ostatně týdenní spotřeba červeného masa neměla překročit 350 gramů. Pokud jde o uzeniny, doporučují jejich příjem výrazně omezit, protože častá konzumace může podle některých výzkumů představovat zdravotní riziko.
Řešení? Nemusíte z vás být hned vegan
Pokud si chcete zpracované a červené maso jednou za čas dopřát, měli byste jej výrazně doplnit rostlinnou stravou. K lepšímu zdraví střev přispívá zejména konzumace pestré škály rostlin. Napomáhají totiž střevnímu mikrobiomu, a to „dodáním“ zdraví prospěšných bakterií. Jaká rostlinná strava je doporučována? Bez překvapení čerstvé ovoce a zelenina, ale také celozrnné obiloviny, které navíc obsahují mnoho účinných látek.
Jsou rostlinné bílkoviny „špatné“?
Bílkoviny neboli proteiny jsou pro náš organismus důležitými stavebními látkami. Rostlinné bílkoviny přitom byly dříve považovány za podřadné, zatímco živočišné za kvalitní. Jenže naše tělo nepotřebuje ani tak celé proteiny, ale jejich základní složky, totiž esenciální aminokyseliny. Z nich si vytváří vlastní bílkoviny. V mase je skutečně esenciálních aminokyselin více najednou, ale úplně stejné se nacházejí i v rostlinách. Chce to ovšem pestrou stravu. Rostlinné proteiny se hojně nacházejí v luštěninách. Pro sportovce je navíc dobrou volbou i konopný protein.