Tohle koření máme doma všichni. Ale bacha, v kombinaci s máslem může vyvolat halucinace
Muškátový oříšek je běžné kuchyňské koření, které jistě nechybí v žádné domácnosti. Ukrývá však tajemství, které vás může překvapit. Tento malý plod muškátovníku pravého je nejen oblíbeným pomocníkem při dochucování, ale také může mít psychotropní účinky.
Nadměrné konzumaci muškátového oříšku byste se měli vyhnout, může totiž způsobovat halucinace. Obsahuje látky, které vyvolávají i další psychotropní jevy, obzvláště v kombinaci s tukem.
Muškátový oříšek není ořech
Muškátový oříšek je plodem stromu muškátovník pravý (Myristica fragrans), jde o pecku, která je obklopena dužnatým míškem. Toto semeno se po usušení používá jako koření. Má charakteristický tvar a velikost připomínající ořech, odtud se nejspíše vzal jeho název. Slovo „muškát“ neodkazuje přímo na místo původu koření, kterým jsou indonéské Moluky, ale pravděpodobně na arabské město Maskat (dnešní Omán), což bylo centrum vývozu muškátového oříšku do Evropy. Muškátovník je tropický strom a jeho plody se sklízejí ručně.
Muškátový ořech obsahuje myristicin, elemicin a safrol, které v organismu metabolizují na sloučeniny podobné amfetaminu nebo meskalinu. Myristicin tvoří zhruba jedno procento celkové hmotnosti semena a je považován za hlavní psychotropní složku, která má euforické a halucinogenní účinky.

Jaké množství muškátového oříšku je halucinogenní?
Halucinogenní efekt muškátového oříšku se obvykle projeví po konzumaci jednoho celého semena až tří, což je množství výrazně převyšující běžnou dávku při vaření. Pozření velké dávky se projevuje nejen euforií, ale i zrakovými a sluchovými halucinacemi, které mohou být velmi intenzivní. Konzumace tak vysokého množství je často doprovázena nepříjemnou intoxikací – silnou nevolností, zvracením, bolestmi hlavy a také depresemi a dlouhotrvajícím vyčerpáním, které může přetrvat i několik dní.
Nejčastěji se s těmito stavy potýkají mladiství ve věku 13 až 20 let, kteří o účincích muškátového oříšku vědí a experimentují s ním. Málokdy ale takové zkušenosti vedou k fatálním následkům.

Co zvyšuje účinky muškátového oříšku?
Podobně jako marihuana i muškátový oříšek zesiluje své účinky, když je pozřen v kombinaci s tukem, například máslem. Díky tomu se psychoaktivní látky obsažené v semeni lépe vstřebávají. Tuk pomáhá rozpustit silice a usnadňuje jejich průnik do organismu. Historicky byl muškátový oříšek využíván nejen jako koření, ale i jako droga, dokonce afrodiziakum. Ve staré Indii či Egyptě se z něho připravovaly opojné směsi.
Kromě svých psychotropních účinků má muškátový oříšek i řadu léčivých vlastností. V lidovém léčitelství je používán k podpoře trávení, zmírnění nadýmání, křečí a bolestí břicha. Pomáhá navíc při léčbě astmatu a nespavosti. Muškátový oříšek také obsahuje vitamíny a protizánětlivé látky, které pomáhají při bolestech a zánětech. Přesto dávejte pozor při dávkování, běžná špetka tohoto zajímavého koření je prospěšná, ale velké množství může způsobit potíže.
Muškátový oříšek má charakteristickou pikantní a zároveň nasládlou chuť s jemným oříškovým nádechem – celkově je jeho chuť velmi specifická a aromatická. Jeho vůně je hřejivá. V malém množství lze oříšek využít ve sladkých i slaných pokrmech. Hodí se do dezertů, koláčů i vánočního cukroví. Stejně tak chutná v omáčkách, guláši, smetanových a sýrových omáčkách. Skvěle harmonizuje s brukvovitými plody. Díky svému intenzivnímu aromatu je vhodné oříšek využívat střídmě, jelikož snadno může přebít ostatní ingredience. Jde o jistě nepostradatelného pomocníka při dokořeňování pokrmů, buďte ale při jeho užívání opatrní a rozhodně nepožívejte celý plod najednou.