Jedno sousto každé ráno a babičkám jel mozek jak motorová pila. Dnes by to trumflo kafe i ledovou sprchu
Už naše babičky věděly, že bez dostatečného množství energie nemůže lidské tělo správně a efektivně fungovat. A zatímco dnes používáme všemožné doplňky k tomu, abychom se cítili plní energie a síly do našich pracovních výkonů, dříve na to šli lidé mnohem chytřeji a zároveň jednodušeji. Místo moderních produktů se spoléhali hlavně na přírodu a věděli, co je pro tělo dobré. Tohle tradiční jídlo bylo oblíbené a rozšířené v mnoha rodinách a není divu. Je nejen dobré, ale i velmi prospěšné.
Každé ráno pár lžiček a naši předkové získali dostatek energie na celý den. Oproti dnešním produktům to stálo pár haléřů a zároveň fungovalo líp než tři espressa najednou. Nevěříte, že jsou i lepší věcí na získání energie, než je vaše milovaná káva? Možná budete překvapení, o jak jednoduchý a běžný pokrm se ve skutečnosti jedná. I dnes ho s oblibou doporučují výživoví poradci, protože je přímo skvělou ukázkou toho, jak pozitivní vliv má na naše tělo postupné uvolňování energie z potravy.
Jídlo tak rozšířené, že se možná dostalo i do dětských říkanek
V minulosti bylo tohle jídlo natolik běžné, že se stalo dokonce tématem mnoha dětských říkanek předávaných z generace na generaci. Vařila myšička kašičku; Řežu, řežu dříví; Dost je kaše na talíři a mnohé další. I když z říkanek není jasné, o jakou konkrétní kaši šlo, vzhledem k tomu, že byla jáhlová kaše v minulosti běžným jídlem českých domácností, můžeme předpokládat, že alespoň v jedné z nich se právě o chutný pokrm ze zdravých jahel jedná.

Jáhlová kaše a její benefity
Kaše uvařená z jahel, vody, případně mléka, trochy másla a lžičky medu, to byl pokrm, který v podobě snídaně dokázal nabudit i toho nejvyčerpanějšího strávníka. Jáhly jsou lehce stravitelnou obilovinou, která se vyznačuje postupným uvolňováním energie, takže nedochází k výkyvům hladiny krevních cukrů, která má za následek pocity vlčího hladu, rychlého vyčerpání a pocitu slabosti. Obsahují velké množství vlákniny nezbytné pro správné fungování trávicího systému a také napomáhající ke snižování cholesterolu v krvi. Jsou bohaté na železo, čímž pomáhají lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah vitamínu B stojí za zlepšením psychické pohody a soustředění. Jáhly jsou stoprocentně bezlepkové, jsou proto vhodné pro osoby trpící potravinovými intolerancemi a skvěle fungují jako snídaňová potravina. Jáhlová kaše k snídani vám díky nízkému glykemickému indexu zajistí dostatek energie na celé dopoledne, aniž by vás přepadávala chuť na sladké.

Sladké i slané pokrmy a snadná příprava
Pokud nejste zrovna příznivci sladkých jídel, nevadí, prospěšného vlivu jahel se vzdát nemusíte. Jáhly jsou univerzální surovinou, kterou lze připravovat ve sladké i slané formě. Ať tak či tak, základní úpravě jahel v podobě důkladného propláchnutí, přelití horkou vodou a následnému scezení se nevyhnete. Tímto postupem zbavíte jáhly jejich typické hořkosti. Pak už následuje samotné vaření, na jeden díl jahel náleží dva díly vody. Vařte přibližně 20 minut na mírném plameni. Jáhly můžete konzumovat jako samostatnou přílohu k masu, jako základ zdravého salátu, jáhly skvěle chutnají v nákypech a především v kaších, které si rozumí prakticky se všemi druhy vašeho oblíbeného ovoce.
Je velká škoda, že historický boom pěstování pšenice a dalších obilovin vytěsnil tradiční jáhly z našich talířů. Jako bezlepková a lehce stravitelná obilovina mají jáhly nezastupitelné místo i v našem moderním jídelníčku. Jejich příprava je snadná a rychlá. Jedno sousto jáhlové kaše po ránu a cítíte, jak se vám energie vlévá do žil. Jáhly byly levné kdysi a jsou dostupné i dnes a fungují dokonce lépe než trojité espresso.
zdroje: apetitonline.cz, hradec.rozhlas.cz, novinky.cz