Zaprášená věc ze sklepa? Teď je to zlatý důl. Zpovykaní boháči se po tom můžou utlouct
Tuhle činnost provozovaly kdysi naše babičky jako na běžícím páse. Jak začala s koncem jara sezóna prvního ovoce, byl od třešní a jahod až do posledních podzimních švestek v permanenci nejen hrnec s pořádným dnem, ale ve velkých rodinách dokonce i kotlina. Dnes si za tento poklad z kuchyně našich babiček mnozí neváhají připlatit pořádné sumy, jen když narazí na chutný produkt. Domácí je zkrátka domácí.
Kdybyste se dnešních dospěláků zeptali, co se jim vybaví, když se řekne „prázdniny či léto u babičky“, nejspíš by většina z nich pohotově odpověděla: No přece nedělní snídaně, poctivé kakao v puntíkovaném hrnku a na talíři čerstvá nakrájená vánočka s máslem a něčím, co už dnes minimálně lidé z města doma víceméně skoro nevyrábějí! Dříve běžná věc, která se ve všech domácnostech vyráběla od jara do podzimu tak ve velkém, že už ji v regálech ve sklepě nebylo pomalu kam dávat a prášilo se tam na ni i několik let. Nebylo totiž v lidských silách všechny ty napěchované různobarevné skleničky s voňavým obsahem za rok vůbec zkonzumovat. Dnes je to ale velká vzácnost. Výroba je totiž pracná a časově náročná, a tak se do ní většině lidí, zaměstnaných od rána do večera, už vůbec nechce.

Za domácí vám utrhají ruce
I když dříve platila za naprosto běžnou a nezajímavou součást jídelníčku, vzácnost je to dnes až tak velká, že jsou za ni bohatí lidé ochotni zaplatit majlant. Pokud se tím začnete živit, můžete si být jistí, že se klientela jen pohrne. A co teprve, pokud je tento produkt v BIO kvalitě, což splňuje spousta takových home made výrobků včetně domácích sirupů z nestříkaného ovoce? Ceny produktů z ekologicky pěstovaných a zpracovaných druhů totiž letí v posledních letech do astronomických výšek. A co teprve, pokud jej kupujete i „s příběhem“, jak si zvykli uvádět v poslední době někteří výrobci, aby marketingově přilákali více zákazníků, případně mohli svůj produkt prodávat dráž? 125 mililitrů takového produktu přijde často i na 150 korun. Řeč o českém fenoménu, který nemá ve světě vůbec obdoby. Totiž o domácích marmeládách.
Víte, co do ní dáváte
Vyplatí se vůbec vyrábět marmelády podomácku, nebo je lepší zalovit v některém z e-shopů nebo v regálu supermarketu? Pokud máte zahradu s vlastními výpěstky pro výrobu marmelád, tak rozhodně vyplatí. Ovoce budete mít téměř zadarmo, tedy pokud nebudete šílet z ceny postřiků a vlastní práce. Navíc bude kvalita rozhodně vyšší, protože víte, co do marmelády dáváte. A ovlivnit můžete nejen složení ovoce, ale především množství chemie.
Namíchejte si svůj ovocný mix přesně podle chuti
Ačkoli si spousta lidí myslí, že je výroba domácích marmelád složitá operace, opak je pravdou. Stačí k ní totiž jen čerstvé nebo zamražené sezónní ovoce, krystalový cukr a želírovací prostředek. Na kilo ovoce jej spotřebujete většinou jedno balení, na kterém je uvedeno také množství cukru, které je potřeba přidat. Možná také pamatujete, jak naše babičky vařily marmelády ze všeho, co právě rostlo. Držte se ale rozhodně jednoho důležitého babičkovského moudra. Totiž že ideální ovoce na marmeládu je takové, které strom sám pustí ze svých větví na zem. Tehdy je podle nich už tak přirozeně sladké, že jej téměř nebudete muset doslazovat. Stačí jen posbírat jej ze země, umýt, vypeckovat, nakrájet a vložit do hrnce.

Babičky zpracovaly vše, co zrovna plodilo
Jeden týden tak v hrnci bublaly jahody, další angrešt nebo josta, příští pak třešně, maliny s ostružinami a červený rybíz a hned poté následovaly meruňky, broskve, skorá jablka a višně. Pokud se do domácí výroby marmelád pustíte sami, pamatujte jenom na to, že je potřeba marmeládu neustále míchat ode dna a v poslední fázi, kdy přidáte do hrnce k ovoci želírovací prostředek, dodržovat přesně pokyny od výrobce.
Sklenice nezapomeňte pořádně nahřát
Jinak by se totiž mohlo stát, že vám marmeláda nezželíruje a bude z ní jen řídká hmota, která vám steče z chleba a nebude držet ani na moučníku k nedělní kávě. A ještě jeden tip: Až se do domácí marmelády pustíte, nezapomeňte, že sklenice se musí důkladně vymýt horkou vodou a nahřát. Teprve pak do nich vlijte horkou marmeládu. Nikdy je nedávejte úplně plné. Otočte pak dobře uzavřené sklenice s vyvařenými víčky dnem vzhůru a nechte je tak i několik hodin. Kdyby dokonale nechytla víčka, marmeláda se vám v regále ve sklepě bude kazit a plesnivět.
zdroje: www.ireceptar.cz, www.odpovedi.cz, www.toprecepty.cz