Velká změna při návštěvě restaurací. Tato položka z jídelního lístku do 2 let úplně zmizí a bude zdarma
Evropská unie chce už za dva roky, tedy od roku 2027, zavést v restauracích, kavárnách a barech kohoutkovou vodu k jídlu zdarma. Zatímco zákazníci jásají, restauratéři skřípou zuby a cítí se tím šikanovaní. Cílem chystaného opatření je snížit produkci plastového odpadu, ovšem restauratéři namítají, že už nyní nabízejí restaurace vodu ve skleněných džbáncích.
Voda z kohoutku bude od roku 2027 z nařízení Evropské unie ve všech restauracích k jídlu zdarma. I když karafu vody zdarma dostanete běžně k objednanému menu třeba ve Španělsku nebo v Itálii, zákazníci v Česku mnohdy za džbánek a dokonce i sklenici obyčejné kohoutkové vody zaplatí tolik, jako by si dali některý z oblíbených amerických nápojů. A to je podle mnohých naprosto absurdní. Evropská rada schválila toto opatření v prosinci loňského roku.
Ušetřit za každou cenu?
V mnoha restauracích se dnes setkáme nejen s neochotou, ale i nemožností si kohoutkovou vodu dát. A pokud taková možnost existuje, často za ni zaplatíme téměř stejně jako například za originál balenou minerálku ve skle. A tak chystané opatření ze strany úředníků EU berou zákazníci všemi deseti a jako příležitost, jak ušetřit za čím dál dražší posezení v restauracích. Od drahých meníček až po kávu a dezerty. Možná proč ne, pokud si na tom ovšem nepostaví při návštěvě restaurace celý svůj pitný režim.

Čas jsou peníze. I pro restauratéry
Ne tak ovšem majitelé a provozovatelé podniků, které nabízejí svým zákazníkům jídlo. Obávají se totiž, že si k němu lidé začnou objednávat pouze kohoutkovou vodu. A jiné nápoje z lístku, za které by jim číšník naúčtoval peníze navíc, budou zůstávat „ladem“, čímž přijdou o část svých tržeb. Argumentují pochopitelně i tím, že sklenice a džbány na vodu musejí nejprve za své vydělané peníze nakoupit, někdo z placeného personálu do nich musí vodu napustit, džbán a sklenice odnést na stůl, poté znovu sklidit a zajistit jejich vymytí. To vše chce minimálně čas, a čas jsou peníze.
„Nepřikazujte trhu, co má dělat“
Například vyhlášený kuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich, známý třeba svou televizní show Ano, šéfe mluví dokonce o tom, že jde o „výmysl choromyslného idiota“. Vidí jej jako bezbřehou šikanu a nechápe, k čemu celé takové úřednické opatření vlastně je. Trh byl podle restauratérů vždycky založený na nabídce a poptávce, a tak by jej měly úřady nechat soutěží a nepřikazovat mu, co má dělat a jak se chovat. Chodit do restaurace na kohoutkovou vodu zdarma je prý úplný nesmysl a jde to proti principu trhu i podle Luboše Kastnera, který je zástupcem gastrobyznysu v Hospodářské komoře.
Každá židle vydělává
Koncept komerční gastronomie je totiž založen na tom, že zákazník utrácí. Každá židle vydělává na provoz zařízení a živobytí jeho majitele. A je přitom úplně jedno, jestli jde o luxusní restauraci v centru Prahy, nebo hospůdku s kuchyní na vesnici na Moravě. Chystaná voda zdarma je pro podnikatele v gastru podle jejich slov pohroma tak jako tak.

Konec minimarmeládek
Nařízení unie o obalech a obalových odpadech s názvem Packaging and Packaging Waste Regulation přinese vedle omezení balené vody v plastových obalech v příštích letech také konec mikrotenových sáčků v obchodech či hotelové minikosmetice. Za své tak kvůli němu vezmou též porcované omáčky a smetánky do kávy, stejně jako oblíbené snídaňové marmeládky nebo třeba miniaturní medy, které zákazníci milují k oslazení čajů i rozetřené na pečivu.
Zdroje: udalosti247.cz, cnn.iprima.cz, tn.nova.cz, www.kupi.cz, www.toprecepty.cz