Tuto nezbytnost by měla mít v kuchyni každá hospodyňka. Češky dělají chybu a zapomínají na ni
Tito drobní pomocníci všech hospodyněk tvořili dříve základ kuchyně. Když se dnes vysloví jejich názvy, možná většina lidí ani nebude vědět, o co se jedná. Nejužitečnější věci, které měli dříve lidé běžně doma, totiž nahradily služby řemeslníků, případně ty opotřebené vyměňují lidé z pohodlnosti za nové.
Možná to také znáte. Chystáte se ukrojit plátek masa při přípravě nedělního oběda, zakrojit si chleba nebo nakrájet zeleninu, ale váš nůž už je tak tupý, že se namísto pohodlné přípravy jídla strhne boj s kuchyňským nástrojem, na jehož konci spíš než nakrájené potraviny může být ošklivě pořezaný prst. V dnešních domácnostech totiž chybí pomocníci na ostření nožů, kteří ale dříve nescházeli v repertoáru žádné pořádné hospodyňky. Totiž ocílka a bruska na nože.
Jednodušší je kliknout na e-shop
Život je dnes oproti dřívějšku totiž už tak pohodlný, že si lidé raději nechávají nože brousit, než aby si tuto jejich běžnou údržbu dělali doma sami. Nebo je nechávají dlouho ztupené, a pak zkrátka vyrazí do obchodu nebo na některý z e-shopů a koupí nové. Broušení nožů je totiž dovednost, kterou mnoho lidí považuje za složitou. Přitom stačí koupit si dobrou domácí elektrickou brusku nebo ocílku a držet se několika osvědčených rad.

Proč mít brusku doma?
Ačkoli jde o poměrně běžnou věc, existuje mnoho mýtů a omylů, kvůli kterým si můžete zničit i pořádně drahou a kvalitní sadu kuchyňských nožů, případně jejich broušení nebude mít valný efekt. Jaké jsou tedy ty nejdůležitější mýty? Především ten, že čím ostřejší nůž, tím díle vydrží, a že broušení čepele doma nůž zničí. Pravdou není tak úplně ani to, že čím déle nůž brousíte, tím lepší ostří vytvoříte, nebo že ostří nože se musí vytvořit rovnoměrně na obou jeho stranách. Ani elektrické a drahé brousky nejsou vždy ty nejlepší. Nože ani není nutné brousit často a není pravdou ani to, že všechny ocelové nože se dají brousit stejným způsobem.
Ocílka, brousek, nebo brusný kámen?
Pokud byste si tedy chtěli tyto užitečné retro pomocníky přece jen do své domácnosti také opatřit, pak mějte na paměti, že je mezi nimi trochu rozdíl. Ocílku na nože totiž oceníte při pravidelné údržbě nožů a udržování ostří, což můžete udělat klidně i před každým použitím. Nutné to ale není. Na druhé straně brousek na nože nebo brusný kámen používejte jen jednou za čas. A to tehdy, pokud potřebujete obnovit původní ostrost nožů, tedy když už je nůž opravdu tupý. Na pořádně tupém noži totiž není vůbec snadné ocílkou ostří vytvořit. Ocílka není navíc vůbec praktická pro údržbu příliš velkých nožů.

Jaké druhy ocílky můžete zvolit?
V obchodech se setkáte s tím, že brusná část ocílky může být vyrobená z různých materiálů. Narazit tedy v regálech můžete na diamantovou, keramickou či ocílku ze speciální nožířské oceli. Délku brusné části volte vždy podle délek ostří nožů. Dají se sehnat ty od 20 cm až po 31,5. Existuje ovšem také speciální řeznická ocílka pro broušení velkých nožů. Pokud se přece jen do domácího broušení pustíte, držte vždy ocílku svisle v jedné ruce a nůž ve druhé ruce. Aby byl nůž nabroušený správně, měl by být nakloněný zhruba 20 stupňů k povrchu ocílky. Stůl a ocílku podložte utěrkou, aby neklouzala, a abyste udrželi stejný úhel po celé čepeli. Jinak by na ostří mohly vzniknout nežádoucí zuby. Nožem táhněte od paty ke špičce proti ostří a naopak, což zopakujte asi dvacetkrát. Příliš na nůž netlačte a přejeďte vždy po celé délce ostří. Táhněte nožem, jako kdybyste chtěli z brousku odříznout tenký plátek.
Investujte do kvalitních nožů
Kvalitní nůž je dobrá investice, která neztrácí hodnotu s časem. Pokud dodržíte zásadu „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci“, může pak skvěle sloužit desítky let. Vybírejte tak nejen podle toho, zda chcete krájet chleba, porcovat maso či filetovat ryby, ale i podle kvality čepele a použitě oceli. Na pečivo zvolte zoubkované ostří nože, na maso s kostí zase sekáček. Všímejte si i tvaru a upevnění rukojeti. Prémiové řady nožů mají damaškovou ocel s oboustranným ručním naostřením pod úhlem 15 stupňů a jsou ostré jako břitva. Nejpoužívanější nože v Česku jsou šéfkuchařské, označují se jako univerzální.
Zdroje: brousky.cz, fresh.iprima.cz