Tomuto českému jídlu se cizinci vyhýbají jako čert kříži, ale jejich děti ho milují. Když odjíždějí, pořádně si oddychnou
V Čechách na něj narazíte téměř na každém rohu, zvlášť tam, kde se to hemží turisty a jejich dětmi. Je sladký, voňavý, lepkavý a často i předražený. Přesto mu málokteré dítě dokáže odolat a většina dospělých nakonec jakbysmet. Stal se symbolem sladkého hříchu, který si z dovolené odnášejí na fotkách i v ulepených vzpomínkách. Největší kouzlo má pro děti, které ho zkrátka musejí ochutnat – samotný, obalený cukrem a skořicí, nebo rovnou naplněný zmrzlinou a čokoládou. Už tušíte, o čem je řeč?
Trdelník patří mezi ta česká jídla, která vzbuzují rozporuplné reakce – zatímco děti ho milují, mnozí dospělí cizinci se mu vyhýbají, jako by byl zakletý. Tento sladký válec z kynutého těsta obalený v cukru a skořici a často doplněný o sladkou náplň se stal symbolem nejen pražských turistických uliček. Najdete ho prakticky všude – na trzích, v zoologické zahradě i u památek. A poznáte ho už na dálku podle intenzivní skořicové vůně.
Sladkost, které děti nemohou odolat
Zatímco děti, především ty zahraniční, bývají z trdelníku nadšené – je sladký, voní po karamelu a skořici, točí se na speciálních válečcích nad ohněm, a navíc je krásně fotogenický – jejich rodiče už tak okouzlení nejsou. Mnozí z nich, kteří se vyznají v tradiční české kuchyni, dobře ví, že trdelník nemá s autentickou českou gastronomií mnoho společného. Přesto ho v historickém centru Prahy najdete na každém rohu, a to za ceny, které jsou pro místní často zcela absurdní.

Odkud se tedy tento přeslazený válec vzal? Trdelník má docela zamotanou historii. Nejedná se o žádnou starou českou specialitu. Jeho kořeny sahají do Maďarska a Rumunska, kde ho tamní maďarská menšina peče pod názvem kürtőskalács, což znamená komínový koláč. Do Česka se trdelník dostal až poměrně nedávno, hlavně díky tomu, že do Prahy začalo jezdit čím dál víc turistů. A protože je trdelník krásně fotogenický a voňavý, stal se velkým hitem. Dříve byl k dostání především na vesnických slavnostech nebo jarmarcích, ale dnešní trdelník, plněný zmrzlinou, šlehačkou nebo Nutellou, už je spíš atrakce pro turisty než opravdová česká tradice.
Není divu, že cizinci jsou často z trdelníku rozpačití. Očekávají tradiční svíčkovou, guláš nebo třeba koleno, ale sladký trdelník v nich často mnoho radosti nevzbuzuje. Jiného názoru jsou děti, které ho naopak milují. Pro opravdové gurmány, kteří touží po autenticitě české kuchyně, je to zklamání. Něco jako kdybyste v centru Paříže místo croissantu narazili na každém rohu na stánky s hotdogy.
Rodiče z trdelníku doslova šílí
A proč děti z trdelníku doslova šílí? Protože představuje vše, co děti milují – sladkou chuť, křupavou karamelizovanou kůrku, vůni skořice, hodně cukru, a pokud je ještě plněný Nutellou nebo zmrzlinou, je to pro ně naprostá lahůdka.
Dalším lákadlem je jeho příprava – když děti vidí, jak se těsto namotává na válec, opéká nad ohněm nebo grilem a následně obaluje v cukru a oříšcích, připadá jim to velmi zábavné.

Z praktického pohledu rodičů, kteří se snaží alespoň trochu dbát na jídelníček svých potomků, znamená trdelník doslova katastrofu. Děti jsou po pár kousnutích celé ulepené, cukr mají až za ušima a pokud je trdelník plněný, čeká rodiče i boj se stékající zmrzlinou nebo čokoládou, kterou budou mít brzy úplně všude. Navíc díky této kalorické bombě už do nich patrně nedostanou svačinu v podobě něčeho zdravějšího. A kolik tato dobrota vlastně stojí? I z toho se mnohým protočí panenky. Záleží na lokalitě a také na tom, zda je trdelník plněný. Ale běžně se cena za kus pohybuje od 100 do 150 Kč.
Když pak rodiny po pár dnech Prahu opouštějí, většina dospělých si přizná, že se těší, až budou mít od trdelníkové mánie klid. Přiznávají, že si na něm často ani sami nepochutnali – pro mnohé je příliš sladký, mastný nebo obyčejný. Pro děti to však bývá jeden z nejsilnějších zážitků z Prahy.
Zdroj: regiony.rozhlas.cz, refresher.cz, toprecepty.cz