Kvíz pro světoznalé fajnšmekry: Tipněte si, odkud pocházejí tyto delikatesy. Pouze znalci dají víc než 6/10
Světové delikatesy jsou jedním z velkých lákadel turistů. Mnozí lidé cestují do různých koutů světa, aby okusili tamní pokrmy, ke kterým se v České republice dostanou jen stěží, nebo nejsou zdaleka tak autentické. Mnoho národních jídel už je přitom u nás velmi známých, s jinými se však teprve seznamujeme.
Ochutnávání zahraničních pokrmů patří mezi oblíbené turistické kratochvíle. Zatímco my jezdíme do Asie na sushi, do Ameriky na steak nebo třeba do Francie kvůli pečivu a vínu, cizinci zase cestují do Čech, aby ochutnali naše unikátní speciality. Například o svíčkové už někdy slyšeli minimálně alespoň naši evropští sousedé.
Nejznámější světové pokrmy
Asi tím nejproslulejším zahraničním jídlem, které zná skutečně každý Čech bez ohledu na to, zda mu chutná, nebo ne, je hamburger. Tato pochoutka z hovězího masa, pšeničné bulky, omáčky a dalších ingrediencí, které se mění v závislosti na typu tohoto pokrmu, pochází ze Spojených států Amerických a dnes už je k dostání prakticky kdekoliv na světě.
Vedle hamburgerů pak patří mezi nejznámější pokrmy ještě jedna specialita, tentokrát evropského původu. Má kulatý tvar, peče se v peci a pochází ze slunečné Itálie. Nejspíše jste hned uhodli, že se jedná o pizzu. Tento pokrm si zamilovali lidé po celém světě, a některé státy dokonce přišli s vlastní upravenou recepturou.
Podobně známých jídel je samozřejmě více, ať už se jedná o slané hlavní chody, nebo sladké dezerty. My bychom však chtěli vypíchnout ještě jeden světoznámý pokrm, jehož původ lidé často chybně určují. Na mysli máme bramborové hranolky. Víte odkud pocházejí? Vsadíme se, že řada z vás odpoví, že z USA. Není tomu ale tak. Hranolky mají totiž původ v Belgii.

Ryze české delikatesy
Ani Česká republika ale nezaostává za svými evropskými sousedy, co se známých specialit týká. Možná jich nemáme tolik, ale přece jen se u nás některé najdou. Z hlavních chodů je to bez debat svíčková omáčka, kterou musí v ČR ochutnat každý fanoušek gastronomie. A co by to bylo za svíčkovou, kdyby se nepodávala s jedinečným karlovarským knedlíkem.
Kontroverzním českým sladkým jídlem jsou pak šišky s mákem. Cizinci mají s tímto pokrmem trochu problém, jelikož mnozí z nich nevěří tomu, že je možné konzumovat mák, aniž by to mělo nějaké vedlejší účinky. Skeptičtí jsou proto často také vůči makovým koláčům a dalším českým produktům, které tuto ingredienci obsahují.

Chráněné zeměpisné označení
V Evropské unii pak existují ještě potraviny označené zkratkou CHZO. Jedná se o takzvané chráněné zeměpisné označení, které vymezuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady, a přiřazuje se produktům, jejichž vlastnosti jsou specificky spjaty s oblastí jejich produkce.
Tento systém značení má za cíl chránit názvy a renomé výrobků související s územím, kde tyto produkty vznikají. V České republice se to týká například olomouckých tvarůžků, valašského frgálu, pardubického perníku, karlovarských oplatek, štramberských uší a dalších potravin a nápojů.
Vyhodnocení kvízu:
7–10 správných odpovědí: Gratulujeme! Je vidět, že se o jídlo skutečně zajímáte. O světové kuchyni máte perfektní přehled.
4–6 správných odpovědí: To není vůbec špatné! Nejspíše jste už nějakou tu světovou delikatesu vyzkoušeli. Teď stačí jen ochutnat ten zbytek.
0–3 správných odpovědí: Tak vás buď gastronomie moc nezajímá, nebo jste zatím neprocestovali dost zemí. Ale to nevadí, alespoň víte, na jaké pokrmy se zaměřit, až vyrazíte na dovolenou.
Zdroje: mze.gov.cz, novinky.cz, potravinyinfo.cz