Češi se zbavují klasických vařeček: Tohle je mnohem praktičtější náhrada. Až zjistíte důvod, uděláte to taky
V českých kuchyních byla klasická dřevěná vařečka nepostradatelným pomocníkem po mnoho desetiletí. Je univerzální, snadno se skladuje a dá se s její pomocí v kuchyni vařit i péct. Avšak s rostoucím důrazem na lepší hygienu se zdá, že Češi se snaží tohoto tradičního nástroje ve své domácnosti spíše zbavit. Dřevěné vařečky nahrazuje modernější alternativa.
Dřevo je přírodní materiál. Je lehce dostupný a má své specifické vlastnosti. Jednou z nich je absorbovat pachy, vlhkost a mastnotu. Tato absorpce ale vede k různým problémům. Dřevěná vařečka je dokonalým domovem pro spoustu bakterií. I při důkladném mytí může být obtížné se těchto mikroorganismů zbavit. To pak způsobuje různá zdravotní rizika. Vařečky absorbují pachy a mastnotu, a to může vést k nežádoucímu přenosu chutí mezi jídly. Může to také ovlivnit výslednou chuť připravovaného jídla. Dřevo je navíc náchylnější k opotřebení. Praskliny a různé štěrbiny, které se mohou u vařečky časem objevit, jsou další živnou půdu pro bakterie.
Dřevo do myčky nepatří
Kromě hygienických otázek mají dřevěné vařečky i další nevýhody. Nedoručuje se je dávat do myčky. Vysoké teploty totiž mohou způsobit různé deformace. Musejí se tedy mýt zásadně v ruce, a to je zbytečně časově náročné. Dřevo je citlivé i na agresivní potraviny. Při kontaktu např. s mastnými ingrediencemi může dojít k poškození povrchu vařečky, čímž se zkracuje její životnost.
Abyste si udrželi vařečky dlouho pěkné a funkční, je třeba je pravidelně ošetřovat. Postačí k tomu troška olivového či lněného oleje. Nesmí se to ale přehánět, aby se olej nedostal do jídla. Jakmile vařečku použijete, je dobré ji ihned po použití opláchnout v teplé vodě se saponátem. Neměla by se čistit drátěnkou, ale jen obyčejnou houbičkou. Vařečku také po omytí ihned pečlivě osušte za pomocí suché utěrky. Pokud ji budete uchovávat ve vlhkém prostředí, může vám zplesnivět.

S rostoucím povědomím tedy české domácnosti čím dál častěji sahají po modernější alternativě vařeček – silikonu. Silikon je neporézní materiál, což znamená, že neabsorbuje vlhkost, oleje ani pachy. Bez obav ho můžete mýt v myčce. Vařečky z tohoto materiálu jsou navrženy tak, aby odolaly vysokým teplotám. Můžete jimi tedy míchat i horké polévky. Navíc ani při častém používání neztrácejí svůj tvar ani barvu.
Silikon je mimo jiné velice pružný. Je šetrný k jakémukoliv povrchu nádobí. S podobnou vařečkou nikdy nic nepoškrábete. To je důležité zvláště v případě, kdy používáte moderní nádoby s citlivými povrchy. Rukojeti silikonových vařeček jsou často tvarovány tak, aby se vám dobře držely a byly snadné pro manipulaci. Pořídit si je navíc můžete v různém designu, aby se vám skvěle hodily do kuchyně.
Hygiena v kuchyni
Používání správného nádobí a kuchyňských nástrojů je v běžné domácnosti zásadní. Existují ale i další doporučení, jak se v kuchyni chovat s ohledem na bezpečnost potravin. Před každou přípravou jídla si pečlivě umyjte ruce, zvlášť pokud budete pracovat se syrovým masem. Pracovní deska, prkénka a a další povrchy by měly být neustále čisté a ideálně pravidelně dezinfikované. Důležité je i správné skladování potravin. Nejlépe na chladném tmavém místě.

„Dalším kritériem může být aroma a čerstvost. Na to je dobré myslet hlavně v lednici a neuskladňovat vedle sebe potraviny, které se do sebe mohou rychle kontaminovat, jako je maso a mléčné výrobky,“ říká ohledně skladování Míša z projektu Mámami.cz. Podle ní byste také měli 1× za týden zkontrolovat datum spotřeby u všech potravin v domácnosti.
Zdroje: utulne.cz, bydlenihned.cz, ibydleni.cz