Tohle maso kupují Češi nejčastěji, ale řezník říká jasně: Vyhazujete peníze, nenechte se nachytat
Doby domácích porážek na rodinných statcích a vesnicích obecně už dávno odvál čas. Většina lidí dnes nehospodaří ani nechová zvířata k výkrmu a následnému zpracování masa. Žijeme v moderní technologické době, kdy si rádi dopřáváme dobré věci bez zbytečně vynaloženého úsilí. Při koupi masa jsme většinou odkázáni na řezníky a v horším případě na obrovské obchodní řetězce, kde je spíše než kvalita uctívaná kvantita.
Zkuste se držet osvědčených rad a kupujte jen maso, které je opravdu kvalitní. V opačném případě se vystavujete zbytečné konzumaci nezdravých látek, které zvláště velkořetězcoví výrobci do masa přidávají, aby déle vydrželo, mělo větší objem a také lépe vypadalo. Poctivé maso je nezbytnou součástí zdravého vyváženého jídelníčku, proto byste měli dbát na to, aby byl váš výběr správný.
Oblíbené mleté maso dokáže nepříjemně překvapit
Asi největší problém s kvalitou a složením je u mletého masa, které je u Čechů velmi oblíbené. Tradičně se z něj připravují karbanátky, masové kuličky do rajské, domácí hamburgery, holandské řízky nebo zapečené brambory. Všechny tyto pokrmy se ale kvůli nekvalitnímu mletému masu mohou z oblíbených pochoutek velmi rychle změnit v masovou směs plnou vody, která se z původní velikosti smrskla na polovinu.
Velkým nešvarem výrobců je hlavně přidávání velkého množství tuku. Samozřejmě, že bez tuku se mleté maso neobejde, ovšem nic se nesmí přehánět. Hovězí mleté maso by ho mělo obsahovat maximálně 20 %, podíl tuku ve vepřovém by neměl přesahovat 35 %, ve směsi obou těchto mas pak sledujte maximální hodnotu tuku, jehož hranice by měla být do 30 %.

Kvalitní mleté maso musí obsahovat minimum přísad
Trvanlivost masa v mletém stavu není nijak dlouhá, výrobci se jeho životnost proto snaží prodloužit dodatečným zpracováním. Přidávají do něj konzervanty, glutamáty nebo barviva. Takové maso sice vydrží déle, jeho kvalita však rapidně klesá a o poctivém produktu už nemůže být ani řeč. Mleté maso by mělo být jasně červené nebo růžové, ale ani to není známkou prvotřídní kvality. Barvu mohou výrobci dohánět právě uvedenými barvivy. Jedinou možnou cestou je důkladná kontrola složení výrobku na přiložené etiketě. Na ní by měly být uvedeny všechny přísady, které maso obsahuje, podíl tuku a také výživové údaje.
Myslete na to, že čím delší je datum spotřeby, tím více nezdravých látek maso obsahuje. Všemi přidanými složkami významně klesá podíl samotného masa, a vy tak často draze kupujete tuk, vodu a konzervanty. Nikdy nekupujte maso, která má viditelně narušený vakuovaný obal, mohlo by být totiž kontaminované a po jeho požití by vám mohly hrozit zažívací problémy. Pozor dejte i na správné skladování. V ledničce ho uchovávejte maximálně dva dny, pokud ho do té doby nespotřebujete, je lepší ho hned bezpečně zamrazit, aby nepodlehlo zkáze. V případě potřeby ho můžete kdykoliv rozmrazit, ovšem vyplatí se nespěchat. Nerozmrazujte ho šokem v teplé vodě nebo mikrovlnné troubě. Z mrazáku ho dejte do lednice a nechte pěkně postupně roztát. Tento postup by se měl ostatně dodržovat u veškerého masa.

Ti, co chtějí nejvyšší kvalitu, nechávají mlet přímo u řezníka
Pokud si chcete být jistí, že dostanete kvalitní mleté maso bez přidaných látek, nejlepší možností je návštěva řeznictví. Mnoho podniků nabízí mletí masa, které si na pultu vyberete, přímo na počkání. Tahle jistota se hodí zvlášť pro osoby s potravinovými intolerancemi, které si vždy musejí být jisté tím, co skutečně zkonzumují. Poctivé maso je také nezbytné pro dětský vývoj, zvlášť velmi malým dětem kolem jednoho roku je nutné podávat jen kvalitní a zdravé potraviny.
zdroje: prahain.cz, toprecepty.cz, fzone.cz, idnes.cz