Tento český pokrm označili cizinci za nechutnost a nejhorší jídlo na světě. Ústa se jim křiví jen při pomyšlení
My Češi se můžeme pochlubit řadou kulinářských delikates, které jsou unikátní a nikde jinde na světě je neumí připravit tak dobře jako u nás. Ať už se jedná o svíčkovou s houskovým knedlíkem, řízek s bramborovým salátem nebo oblíbené knedlo-vepřo-zelo, tyto klasiky jsou nedílnou součástí české kuchyně a většina cizinců si na nich dokáže pochutnat. Jenže vedle těchto oblíbených jídel máme i řadu tradičních pokrmů, které sice milujeme, ale cizinci se jich doslova děsí. Považují je za nechutnost, nechápou jejich chuťovou kombinaci a už vůbec ne to, jak si je můžeme s hrdostí servírovat a pochutnávat si na nich. Který pokrm patří mezi nejméně oblíbený?
Mezi nejhorší jídla české kuchyně řadí cizinci jednoznačně chlebovou polévku. Důvod, proč ji považují za odpuzující, spočívá především v její konzistenci a surovinách. Rozmočený chléb ve vodě nebo vývaru nevypadá příliš lákavě a často připomíná spíše kaši než skutečnou polévku. Navíc se pojí s historií chudoby – jedlo se to, co bylo po ruce, a když nebylo nic jiného, i starý chléb posloužil jako základ pro syté jídlo. Pro nás je to možná nostalgická pochoutka, která se při správné přípravě dá proměnit v lahodné a voňavé jídlo, ale pro cizince je to spíše podivná směs, která jim připomíná jídlo pro nemocné nebo něco, co už prošlo trávicím traktem.
Pokrm, nad kterým turistům zůstává rozum stát
Podobně je na tom tolik oblíbená máslová pomazánka. My Češi jsme zvyklí mazat si na chleba prakticky cokoliv – od másla přes škvarky až po různé pomazánky z gothaje nebo rybiček. V mnoha jiných zemích ale tento koncept téměř neexistuje, nebo je vnímán zcela jinak. Například v Americe jsou populární sendvičové saláty, ale čistá pomazánka jako hlavní složka jídla jim přijde zvláštní. Ve Francii si na bagetu dají raději kvalitní sýr nebo paštiku než vrstvu másla smíchaného s dalšími surovinami. A ve Skandinávii se sice konzumují otevřené sendviče, ale pomazánky jsou spíše ve formě dipů nebo tenkých vrstev pod další ingredience.

V Česku však mají pomazánky hluboké kořeny. Byly oblíbené už za první republiky, kdy se v domácnostech neplýtvalo a lidé se snažili využít každou potravinu na maximum. V období socialismu se jejich popularita ještě zvýšila, protože představovaly levné a dostupné jídlo, které se dalo rychle připravit ze základních surovin. Dnes už sice nouzí netrpíme, ale tradice mazání různých směsí na pečivo zůstala – a stále je považujeme za pohodlné a chutné řešení pro rychlou snídani, večeři nebo svačinu.
Svou roli hraje i kvalita pečiva, která je v Česku na vysoké úrovni. Chléb i rohlíky jsou dostupné, chutné a levné, a co lepšího si na ně dát než pomazánku? Díky tomu se staly neodmyslitelnou součástí jídelníčku mnoha generací. Pomazánky se dají snadno skladovat, jsou variabilní a lze je připravit na nespočet způsobů. Zatímco některé jiné národy si pečivo mažou jen máslem nebo džemem, Češi si pochutnávají na široké škále chuťových kombinací.
To, co nám přijde delikátní, však může cizincům připadat naprosto nepochopitelné. Možná je to tím, že máslo v zahraničí vnímají spíše jako přísadu než hlavní složku jídla. Namažete si ho na toast, vmícháte do bramborové kaše nebo použijete při vaření, ale sotva ho někdo uvidí jako hlavní složku pomazánky. Máslová pomazánka je v podstatě našlehaný tuk, což je pro mnoho lidí naprosto neakceptovatelné.
Češi milují pomazánky
Jenže Češi mají máslo rádi ve všech podobách – nejen na chlebu, ale i v tradičních krémech na cukroví, kde se šlehají obří dávky másla s cukrem a vejci. A když se vrátíme zpátky k pomazánkám, není to jen o másle – v české gastronomii se uchytily i kombinace, které by jinde ve světě neprošly. Vajíčková pomazánka s cibulí, gothaj s majonézou, budapešťská pomazánka z tvarohu a papriky, nebo dokonce pomazánka z játrové paštiky a másla – to všechno jsou věci, které cizinci při návštěvě Česka raději obcházejí obloukem. A co teprve klasická česneková pomazánka, jejíž aroma se udrží v dechu i několik hodin, nebo krabí pomazánka, která se často vyrábí z levných surimi tyčinek?

Patrně největší odpor si u turistů vysloužila tradiční rybičková máslová pomazánka – kombinace konzervovaných sardinek v oleji, másla, hořčice a citronu. Tento mix je pro Čechy naprosto normální a běžně si ho mažeme na chleba s okurkou nebo cibulí, ale pro většinu cizinců je to noční můra na talíři. Už jen samotná vůně sardinek může být odpudivá, natož v kombinaci s máslem, které ji ještě více zvýrazní.
Zdroj: refresher.cz, tasteatlas.com, toprecepty.cz