Tento dezert z dob socialismu znají jen naše babičky. Ptačí mléko je pochoutka, které propadnou i gurmáni
Na první pohled působí pojem „ptačí mléko“ trochu děsivě. Ve skutečnosti se ale nejedná o nic kontroverzního, nýbrž o dávno zapomenutý dezert, který naše babičky poměrně často připravovaly. Protože je vcelku jednoduchý, můžete si ho ostatně vyzkoušet také.
Když v jedné z epizod kulinářské show Peče celá země dostali soutěžící za úkol připravit ptačí mléko, většina z nich vypadala zmateně, případně trochu vyděšeně. A není se čemu divit, tento dezert dnes zná skutečně málokdo.
Jedná se o jemnou pěnovou hmotu, která může být různě ochucená. Připravuje se třeba jako dezert do skleničky, ale existují i varianty, které vypadají jako poměrně velkolepý dvoupatrový dort.

Kde se vzalo ptačí mléko
Jak přesně vznikl lehce bizarní název, už se asi dnes úplně s jistotou nedozvíme. Říká se ale, že jeho původ bychom museli hledat v antice. Ve starověkém Řecku se totiž tímto pojmem označovalo něco skutečně ojedinělého, a tak se tím nejspíš autoři dezertu inspirovali. Co naopak víme, je to, že v roce 1936 si jej jako ochrannou známku zaregistrovala firma Wedel a následně pod ním ve Varšavě začala vyrábět cukrovinky.
Podle úplně původního receptu ptačí mléko svou konzistencí lehce připomínalo bonbony marshmallows. Šlo o hmotu tvořenou bílkovým sněhem, cukrem, šlehačkou a želatinou, která se ochutila, po ztuhnutí nakrájela na kostky a obalila v čokoládě.
Ptačí mléko bylo velmi módní nejen v Polsku, ale také například v Rusku. Tam se dodnes prodává pod stejným názvem. „Bonbony se rozšířily po celé zemi a jejich popularita vedla k tomu, že začal od roku 1978 připravovat šéfkuchař Vladimir Guralnik v restauraci Praga na Arbatu stejnojmenný dort, který si nechal patentovat,“ uvádí například internetová encyklopedie Wikipedia.
Za socialismu se ptačí mléko připravovalo do skleničky
Variant tohoto dezertu ale existuje obrovské množství, a tak si ho možná každý pamatuje trochu jinak. My si nyní představíme verzi, kterou připravovaly naše babičky za dob socialismu. Jedná se v podstatě o nadýchané pěnové nočky se sladkým přelivem.
Velkou výhodou tohoto receptu je, že působí na první pohled poměrně neobvykle. Skládá se ale ze základních ingrediencí, které většina lidí najde ve své kuchyni zcela běžně. V dobách, kdy ne všechny potraviny byly snadno k dostání, to bylo velkým kladem.

Jak si tedy ptačí mléko připravíme? Nachystejte si následující suroviny:
- 800 g mléka
- 30 g cukru
- 25 g pudinku
- vanilku
- 2 žloutky
- 4 bílky
Ze všeho nejdříve vyšlehejte sníh ze čtyř bílků. V části mléka rozmíchejte žloutky a pudink. Zbytek mléka oslaďte, přidejte vanilku (případně jinou oblíbenou příchuť, například skořici) a přiveďte k varu.
Stáhněte plamen na mírnější intenzitu. Poté lžící vykrajujte ze sněhu malé nočky a každý ponořte ve směsi na plotně. Po chvíli je obraťte a uvařte je také z druhé strany. Po vytažení je ukládejte do mísy, kterou jste předem nachladili v lednici.
Jakmile jsou všechny noky uvařené, do horkého mléka, ve kterém jste je připravovali, nalijte žloutkovou směs a uvařte řídkou vanilkovou omáčku. Připomínat bude šodó ke známým buchtičkám. Tuto omáčku vlijte do připravených skleniček nebo dezertních misek. Ozdobte obsah skleniček nočky. Přidat můžete třeba strouhanou čokoládu nebo cokoliv, čím si budete přát dezert doladit k dokonalosti.
Zdroje: iReceptar.cz, Denik.cz, Wikipedia.cz