Toto jídlo Češi zbožňují, ale doma úplně postrádá tu pravou chuť. Musíte za hranice a v Rakousku chutná nejlíp
Tradiční gastronomie je jedním z pilířů kulturního dědictví každé země. Je to jakýsi spojovník lidí žijících v jedné zemi a vyznávajících stejné hodnoty. Jídlo nás provází každý den, tradiční národní pokrmy pak celý život. I přes světový věhlas české kuchyně je velmi zajímavé občas pohlédnout za hranice k našim sousedům a podívat se, co dobrého nabízí jejich místní kuchyně.
Vzhledem k tomu, že máme s Rakouskem společnou hranici a těsně spolu sousedíme, některé prvky obou kuchyní se mísí a propojují nebo modifikují. Při svých cestách jsme si oblíbili jednu tradiční rakouskou pochoutku, která doma nikdy není taková jako tam. Pokud chcete ochutnat opravdu originální rakouský knedlík, musíte si udělat výlet k našim sousedům.
Rakouský knedlík neboli Germknödel – oblíbená pochoutka místních i turistů
Možná si říkáte, že na knedlíku není nic výjimečného. Však i u nás, v Česku, jich standardně připravujeme hned několik druhů. Čím je tedy ten rakouský tak významný, že se jeho věhlas šíří i za rakouskými hranicemi? Zjednodušeně řečeno jde o velký kulatý kynutý knedlík, bez nadsázky přes celý talíř, který je plněný povidly, sypaný mákem a přelitý vanilkovou omáčkou.
Jeho původ není přesně znám, ale odhaduje se, že úplně první místo, kde se objevil, byla Vídeň. A tato teorie se zdá více než pravděpodobná, protože Vídeň byla v době své největší slávy centrem kultury, vzdělanosti a státního uspořádání. Z Vídně si pak rychle našel cestu do dalších oblastí země a taky pronikl k nám, do Čech. Velmi hojně se konzumoval v postních obdobích, kdy se jedla bezmasá sladká jídla. Pochutnat si na rakouském knedlíku můžete i doma, podle receptu se o něj pokouší nejedna hospodyňka, nejlépe však chutná přímo v Rakousku, a o to víc na rakouských sjezdovkách, v horské zasněžené chatě s tradiční místní kuchyní.

Čím je rakouský knedlík tak speciální?
Kdybychom museli použít jen jedno slovo, které charakterizuje typický germknödel, bylo by to určitě označení „nadýchaný“. A opravdu, i přes svoji velikost si dobře udělaný rakouský knedlík zachovává svoji vláčnost, nadýchanost a kyprost. Za dokonalou načechraností knedlíku stojí i způsob přípravy. Typický rakouský knedlík se připravuje jen a pouze na páře.
Úplně původně se podával pouze plněný povidly a sypaný mákem či cukrem, případně přelitý rozpouštěným máslem. V průběhu let se recept doplnil o lahodnou vanilkovou omáčku a tento způsob servírování je typický dodnes. Směs dokonale vyvážených chutí společně s výborným těstem a náplní je to, co z něj dělá unikátní pokrm, na nějž se sjíždí turisti z širokého okolí.
Proč je rakouský knedlík jiný, než naše kynuté sladké knedlíky?
Asi největším rozdílem je velikost. Zatímco u nás se dělají knedlíky spíše menší a na talíř si jich naložíme hned několik, případně jsou považovány za přílohu, v Rakousku je to jinak. Rakouský knedlík je typický svými rozměry, kdy zasahuje téměř celou plochu talíře a je brán jako hlavní vydatné jídlo.

Tak typický, že má svůj vlastní index
O tom, jak je rakouský knedlík typický a významný, svědčí i fakt, že se v předchozích letech objevily i pokusy o to vytvořit mu jeho vlastní Germknödel Index, který porovnával jeho cenu v různých lyžařských střediscích napříč celými rakouskými Alpami. Tvůrci se zaměřovali především na nejvýše položené restaurace v areálech, které hojně navštěvují i čeští lyžaři. Vycházíme-li ze žebříčku z roku 2022, na nejlevnějším germknödelu jste si mohli pochutnat v lyžařském středisku Dachstein West s cenou 6,90 euro. Jako nejdražší se umístil rakouský knedlík v areálu Schmittenhöhe-Zell am See za 9,50 eur.
Pokud jste letos nestihli vyrazit na rakouské sjezdovky, ale přesto máte na germknödel nezkrotitelnou chuť, zkuste ho doma. Na internetu je dostupných mnoho ověřených receptů na tuto tradiční rakouskou pochoutku.
zdroje: ireceptar.cz, forbes.cz, dovolenavalpach.com