Tento zapomenutý recept našich prarodičů znovu zažívá obrovský comeback. Tohle musíte ochutnat
Králičí stehna na smetaně, Pivovarský tokáň, Chodský báč, ale také vynikající bramboračka nebo rýžový nákyp s ovocem. To vše dokázaly naše prababičky uvařit tak, že se vám už ve dveřích sbíhaly sliny. I z mála surovin dokázaly vytvořit chutné a plnohodnotné jídlo, které zasytilo celou rodinu. Nyní se do našich kuchyní vrací jeden prastarý recept, který rozhodně musíte ochutnat.
Už naši prarodiče věděli, že jídlo sbližuje. Vrací ke společnému stolu všechny členy rodiny i přátele. Babiččina kuchyně byla geniální v tom, že své pokrmy nikdy nešidila. Babičky se nesnažily jídlo vylepšovat různými náhražkami a nepoužívaly ani umělá dochucovadla, jako je to běžné v dnešní době. Podle známého kuchaře Romana Vaňka je stokrát cennější umět si připravit obyčejné jídlo, které zvedne náladu, než vymýšlet překombinované upatlané recepty: „Prošli jsme různými trendy a teď se konečně dostáváme do období, kdy přicházíme na chuť klasické české měšťanské kuchyni,“ vysvětluje.
Tenhle recept zažívá v Česku boom a vrací se do moderní kuchyně
Asi každý zná klasické bramborové placky, pokrm z brambor, který se smaží na pánvi, a to ideálně na sádle. Ovšem naše babičky těmto plackám říkaly úplně jinak – lokše. Ze začátku je připravovaly pouze nasladko a většinou pokaždé, když jim z oběda zbyly brambory. Lokše pak plnily třeba povidly a pocukrované je nabízeli i rodiče ve formě dezertu. Postupem času se tyto lokše začaly vařit i naslano a stala se z nich oblíbená příloha všech staročeských domácností. Recept na pravé lokše se znovu vrací do moderních kuchyní a zažívá velký boom.
Trik dokonalé chuti spočívá ve správném výběru brambor. Ty se navíc musejí vařit ve slupce a před dalším zpracováním nechat dokonale vychladnout. Pokud se vše podaří dobře, vzniknou vám pod rukama tenké bramborové placičky s charakteristickými puchýřky, které si i dnes dá spousta lidí s chutí třeba ke svatomartinské kachně se zelím. Na přípravu lokší nepotřebujete nic speciálního. Postačí starší brambory s vyšším obsahem škrobu (varný typ C), mouka a sůl. Někdy se do receptu přidává i vejce, majoránka a strouhanka. V tom případě už se ale nejedná o klasické lokše, nýbrž o všem známé bramborové placky. Recept je však kraj od kraje jiný a mění se i název. Lokším se třeba na Vysočině říká pekáče, na Hodonínsku patenty a v Šardicích magaše. Slyšet jste o nich mohli i v souvislosti se slovy laty nebo „žebráky“.

Nejlepší recept je ten nejjednodušší
Prababičky potřebovaly ve své době navařit hlavně chutně a rychle a v co možná největším množství. Lokše připravovaly nejen na sváteční tabuli, ale také pro běžné denní menu. Na osm poctivých staročeských lokší si připravte 540 gramů uvařených a vychlazených brambor, 200 gramů hladké mouky a sůl. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, trochu soli a vypracujte těsto. Z těsta vykrojte osm koleček, které vyválejte na dobře pomoučeném vále na tenké placky. Placky poté pečte na suché pánvi jednu po druhé. Na závěr můžete lokše potřít lehkou vrstvou rozpuštěného sádla. Pokud byste si rádi připravili placky nasladko, stačí je po upečení potřít přepuštěným máslem. Vykrajovat kolečka z těsta můžete i pomocí pokličky nebo hrnečku. I tak si totiž babičky s vykrajováním dokázaly poradit – pomocí klasického nádobí.

Vlastní jídlo chutná lépe
Dnešní ženy se ke starým kuchařkám vrací rády. Mnohé z nich si dnes poradí i s těmi nejobtížnějšími recepty. Je skvělé, že se i v současné moderní době lidé k těmto starým receptům vracejí a oživují je. Domácí vaření je totiž šetrné hlavně k našim peněženkám a i z jednoduchých surovin lze vykouzlit obrovské dobroty. Vlastní jídlo chutná skvěle a můžete si ho připravit přesně tak, jak ho máte rádi. Přesně to věděly už naše prababičky. Dokázaly uvařit skromně, ze základních surovin, a přitom dobře. Staré české recepty rozhodně patří mezi poklady předávající se z generace na generaci.
Zdroje: i60.cz, ambi.cz, toprecepty.cz