Kuřecí nebo krůtí: Kardiolog má jasno. Toto maso je nejlepší při vysokém cholesterolu
Krůtí nebo kuřecí maso? To je oč tu běží. Které z nich je zdravější? A na co byste si při nákupu měli dávat pozor? Už nikdy nebude váš přístup ke kuřecímu a krůtímu masu stejný. Až příště půjdete do obchodu, budete totiž přemýšlet jinak.
Také občas přemýšlíte v obchodě nad tím, jestli sáhnout po krůtím nebo kuřecím masu? Chybu neuděláte ani s jedním. Přesto se od sebe tyto dva typy masa v lecčems liší.
Krůtí maso je plné bílkovin
Kdo si hlídá zdravý a vyvážený jídelníček, pravděpodobně dá přednost krůtímu masu, které obsahuje o něco vyšší množství bílkovin než maso kuřecí. Zatímco kuřecí maso má 27 g bílkovin, krůtí 29 g na 100 g masa. Navíc krůtí maso má o něco méně kalorií. Pokud jde o vitamíny a minerály, mezi těmito druhy masa není žádný větší rozdíl. Krůtí maso ke všemu obsahuje selen a zinek, a tím podporuje náš přirozený imunitní systém. Železo, kterého je krůtí maso také plné, zase podporuje správnou krvetvorbu. „Je cenné například pro sportovce a pro ženy po menstruaci,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek. Pravidlem také je, že je krůtím maso o něco křehčí. Kardiologové též doporučují jíst krůtí maso lidem, kteří se potýkají s vysokým cholesterolem nebo mají problémy se srdcem, případně také diabetikům. Krůtí maso totiž obsahuje hodně kyseliny linolové, která přispívá ke snížení škodlivého cholesterolu v krvi a zároveň udržuje vaše tepny zdravé.
A která je ta nejpalčivější otázka, která se krůtího masa týká? Je lepší krůta nebo krocan? Laicky řečeno, je to jedno. Krocan je větší než krůta a má maso o něco pevnější, ale běžný člověk v obchodě ani při jídle rozdíl nepozná.

Více tuku nemusí být na škodu
Ale ani kuřecí maso rozhodně není nezdravé. Obsahuje také relativně vysoké množství bílkovin a ani při dietě nebo dodržování zdravého jídelníčku s ním nešlápnete vedle. Dietologové se obvykle shodují v tom, že jde o maso s nízkým obsahem tuku, které skvěle doplní náš jídelníček a zasytí. Na druhou stranu je dobré vědět, že má o něco víc tuku než maso krůtí. Na jednu porci (zhruba 85 g) připadá 2,7 g tuku, zatímco u stejného množství krůtího masa je to 1,7 g tuku.
Jak poznat kvalitní maso?
Kdykoliv v obchodě krůtí nebo kuřecí maso kupujete, musíte si dávat pozor, aby neneslo stopy takzvaného spálení mrazem. To znamená, že určité části masa mohou nést bílou nebo našedlou barvu. O vysoké kvalitě nesvědčí ani nažloutlé skvrny. Jakmile maso doma rozbalíte, pochopitelně nesmí zapáchat. Zároveň by ale jeho povrch neměl být příliš suchý, ani příliš oslizlý. Pokud najdete na etiketě výrobku informace délce výkrmu nebo způsobu chovu, je to jedině dobře. Tyto informace však patří mezi nepovinné, a tak většina velkovýrobců tyto informace vůbec neuvádí. Menší chovatelé však dbají na kvalitu masa a tyto informace svým zákazníkům sdělují.
Bio versus nebio
Také je dobré znát rozdíl mezi bio masem a klasickým masem. Když nese kuřecí maso označení bio, víte, co to znamená?
V praxi jde o to, že označení bio může nést maso pouze tehdy, kdy je kuře, případně krůta vykrmována z 90 % produkty ekologického zemědělství. Nesmí být použity žádné pesticidy ani chemická hnojiva. Do krmiv nesmí být drůbeži přidávána ani antibiotika nebo růstové hormony. Bio kuřata navíc zůstávají u své matky mnohem déle. Běžná kuřata jdou také na porážku obvykle po 38 dnech, bio kuřata až po 56 nebo dokonce 84 dnech.

Na krůtí maso patří zejména bylinky
Lidé obvykle dávají přednost kuřecímu masu, protože u krůtího si nejsou jistí, jak ho správně a chutně připravit. Proto pamatujte, že když připravujete krůtí maso, rozhodně nic nezkazíte sušenými nebo čerstvými bylinkami, především tymiánem a rozmarýnem. Skvělý je také česnek, ať sušený nebo čerstvě prolisovaný.
Zdroj: toprecepty.cz, novinky.cz, dtest.cz, krutimaso.cz