Zaručený trik v ledničce prodlouží čerstvost potravin až o týden. Nepochopíte, že vás to nenapadlo dřív
Díky neustále širšímu sortimentu v potravinových řetězcích a často probíhajícím slevám máme mnohdy pocit, že musíme nakoupit do zásoby, protože právě teď se to cenově vyplatí. Potíž je však v tom, že ne vždy stihneme zkonzumovat vše, co jsme nakoupili. Pak nám v lednici zbývají prošlé mléčné výrobky a také ovoce a zelenina, která je dlouhým skladováním seschlá a povadlá.
Jak pomoci potravinám, aby déle vydržely a mohli jsme tak prodloužit lhůtu, v níž je musíme stihnout zpracovat? Vyzkoušet můžete jednoduchý trik, který se osvědčil už v mnohých domácnostech. Nepotřebujete k tomu nic speciálního, bohatě postačí věci, které máte doma v kuchyni.
Nepodceňujte skladování
Nejlepší způsob, jak předcházet povadlé zelenině, je správné skladování. Nepodceňujte ho již při ukládání potravin do ledničky. V budoucnu se tak vyhnete nepříjemnostem se zbytečným navyšováním kuchyňského odpadu, a tím i neekonomickému hospodaření. Oblíbeným způsobem, jak zeleninu a ovoce udržet déle čerstvé je použití papírové utěrky, případně kapesníku. Zkuste jimi vyložit fresh šuplík v ledničce, potravinovou krabičku či dózu, kam ukládáte zeleninu nebo bylinky a uvidíte, že vás výsledek velmi mile překvapí.
Tenhle jednoduchý trik s papírem totiž dokáže divy. Zbavíte se přebytečné vlhkosti, kterou budou místo potravin absorbovat právě kousky papíru. Tento způsob je skvělou prevencí v předcházení vzniku plísní a hniloby. Fresh šuplíky v ledničce jsou konstruované tak, aby udržovaly přiměřenou vlhkost, která je pro zeleninu nezbytná, pokud jsou však porušené, nebo v nich skladujete zeleninu, která do nich nepatří, případně je šuplík přeplněný, nemůže plnit svoji funkci, pak je papírová utěrka dobrým řešením.

Vraťte zelenině původní lesk
Když už se vám přece jen stane, že jste zeleninu skladovali tak dlouho, až povadla, nevěšte hlavu, ještě není vše ztraceno. Existují postupy, kterými ji můžete znovu oživit a prodloužit její životnost o několik dalších dní. Na starší zeleninu působí velmi rychle použití ledové vody. Mnohé druhy zeleniny, jako například salát, okurka hadovka, případně paprika s rajčaty se po ponoření do studené vody zázračně vzpamatují. Vodní lázeň by měla trvat maximálně půl hodiny. Zelenina nasákne vodu a velmi rychle se to projeví na jejím vzhledu a svěžesti.
Kořenovou zeleninu, která není úplně ve formě, dokáže vrátit do hry trik s vlhkým papírovým ubrouskem. Můžete do něj zabalit mrkev, celer nebo petržel a uložit je do ledničky. Zelenina z ubrousku opět nasaje potřebnou vodu a v chladném prostředí rychle zpevní své povadlé kontury.
Rádi vaříte z bylinek a víte, že s těmi sušenými to není úplně ono? Kupujete bylinky zásadně čerstvé, ale často je nestihnete spotřebovat tak rychle, aby nepovadly? Zkuste je oživit pomocí seříznutí stonků a umístění do skleničky s vodou, tu následně uchovejte v ledničce a uvidíte, že se bylinky vzpamatují a ještě další týden z nich můžete vařit báječné pokrmy.

Neskladujte v ledničce zeleninu, která tam nepatří
Spousta lidí si myslí, že potraviny, které dají do ledničky, vydrží déle čerstvé. Neplatí to však vždy. Některé druhy zeleniny se v lednici neskladují, protože tam podléhají zkáze rychleji než venku. Mezi nejpoužívanější zeleninu, která se stále chybně ocitá v šuplících lednic, patří rozhodně rajčata, papriky a okurky. V lednici ztrácí svoji přirozenou chuť a pozastavuje se jejich dozrávání.
Teď už víte, jak vrátit zelenině její původní chuť a vzhled. Abyste si však nemuseli přidělávat práci, zkuste již v obchodě nakupovat takové množství surovin, o němž víte, že ho brzy zpracujete. Předejdete tak zbytečnému plýtvání potravinami a nebudete utrácet za něco, co později vyhodíte do koše, protože všechno zachránit nejde.
zdroje: toprecepty.cz, prozeny.cz