Nejlepší recept na tradiční český pokrm, který zvládne každý. Překvapte rodinu ještě dnes večer
Koprem a houbami provoněná polévka. To je jihočeská kulajda, na které si můžete pochutnat k obědu i večeři. Recept je jednoduchý a zvládne ho i začátečník.
Tato oblíbená polévka patří mezi poklady české kuchyně. Původně pochází z jižních Čech, odkud se rozšířila i do ostatních regionů a dnes ji najdeme v jídelníčku mnoha restaurací, které se specializují na tradiční českou gastronomii. Připravuje se z hub, brambor, kopru a smetany, a právě tato jedinečná kombinace chutí jí dodává typickou chuť. Skutečná jihočeská kulajda je jednoduchá a poctivá, a právě v jednoduchosti spočívá její tajemství.

Ta pravá jihočeská
Internet je plný složitých receptů, které ovšem s tradiční jihočeskou kulajdou nemají moc společného. Některé verze obsahují dokonce mouku, cukr nebo vývar, které do původní podoby této polévky nepatří. Pravá kulajda se vaří jinak, a přitom naprosto jednoduše. Základ jsou brambory, houby, smetana, kopr a vejce a nic víc není potřeba. Nejlepší jsou čerstvé lišky, ale pokud je nemáte, tak dobře poslouží i sušené houby. Chuť kulajdy by měla být jemná a lehce nakyslá a kromě chuti záleží i na konzistenci, měla by být hustá. Důležité je i správné množství a načasování přidání kopru, protože pokud ho přidáte až na závěr, polévka bude mít vyváženou chuť a kopr nepřebije ostatní ingredience.
V jednoduchosti je krása
Tuhle polévku jen tak nepokazíte. Stačí použít kvalitní suroviny a držet se jednoduchého postupu. Pamatujte také na to, že kulajda patří mezi jídla, kde méně znamená více. Vývar není třeba, brambory, houby a koření dodají dost chuti samy o sobě. Cukr také není nutný, protože smetana je sladká přirozeně. Podle tradičního receptu se ocet do kulajdy nepřidává, protože původně se vařila ze zkyslého mléka. Dnes je nejlepší použít zakysanou smetanu, díky ní bude přirozeně kyselá. Pokud ale chcete chuť ještě zvýraznit, můžete na závěr pár kapek octa přidat. Pokud budete chtít polévku zahustit, stačí trocha mouky. Nejlepší je rozkvedlat ji přímo ve smetaně ještě předtím, než ji nalijete do hrnce. Pokud už smetana v kulajdě je a potřebujete ji zahustit dodatečně, mouku rozmíchejte v trošce vody a pak přidejte. Ve smetaně je dost tuku, takže žádné máslo ani olej nejsou potřeba, ušetříte si tak zbytečné kalorie.
Recept, který zvládne každý

V čem je její tajemství?
Nejdůležitější a zároveň nejtěžší částí receptu je právě příprava zastřeného vejce. Tajemství správné kulajdy spočívá v tom, jakým způsobem je vejce uvařeno. Zastřené vejce pozvedne polévku o level výš, ale pokud zrovna nemáte chuť experimentovat, klidně uvařte vejce natvrdo a oloupané vložte do polévky. Ačkoli se to může zdát složité, příprava zastřeného vejce je ve skutečnosti jednoduchá a zvládnete ji bez potřeby speciálního vybavení. Stačí dát do hrnce vařit vodu, přidat sůl a lžíci octa. Lžící vytvořte ve vodě vír a do jeho středu opatrně vlijte čerstvé vejce. Nechte ho vařit dvě až tři minuty a pak vyjměte děrovanou naběračkou a položte na talíř. Nakonec ho zalijte horkou kulajdou – a to je celé. Poctivá jihočeská kulajda bez zbytečných ingrediencí, ale s dokonalou chutí.