Skrytá hrozba, která ničí srdce i cévy: V Dánsku už ji zakázali, ale my ji stále dáváme dětem
Češi dlouhodobě patří mezi národy s nejméně zdravým jídelníčkem. Řadíme se mezi nejobéznější lidi v Evropě, libujeme si v pivu, z alkoholu se stal div ne národní sport a nutnost, která nesmí chybět na žádné oslavě. Hojně konzumujeme také smažené pokrmy, vepřové maso, bílou mouku a cukr.
Naopak obecně trpíme nedostatkem vlákniny ve stravě, mnozí nekonzumují luštěniny, ryby ani semínka. Na lidi, kteří navštěvují posilovnu, se často kouká skrz prsty. Jednou z nejčastějších příčin úmrtí v České republice jsou nemoci oběhové soustavy, například infarkt nebo mrtvice. Právě jedna z hrozeb, která srdce a cévy ničí, už byla zakázána v Dánsku. Odtud byly potraviny s její obsahem dokonce kompletně staženy. A nejen tam!
„Většina zdravotnických organizací doporučuje co nejnižší příjem trans tuků. Starostovi New Yorku se dokonce podařilo zcela zakázat používání trans tuků v restauracích,“ říká odbornice na výživu Margit Slimáková. V dalších třiapadesáti zemích se reguluje a omezuje prodej takových potravin. U nás se přitom stále těší oblibě. Trans tuky ze začaly poprvé používat na začátku dvacátého století ve Spojených státech amerických, původně přitom byly považovány za zdravější alternativu k nasyceným tukům, které bývaly spojovány s rizikem srdečních onemocnění.
Hrozba číhá v dětských pochoutkách
Bohužel se později zjistilo, že mají trans tuky negativní dopad na lidské zdraví, a to paradoxně ještě horší než nasycené tuky, proti kterým původně bojovaly. Právě v Dánsku byla již v devadesátých letech provedena studie, na základě které se toto tvrzení potvrdilo. Trans tuky ale dodnes najdeme na českých pultech i ve spížích. Často jsou skryty v pochoutkách, které milují děti, najdete je tedy v nejrůznějších sušenkách, v hotovkách nebo v některých smažených jídlech, čokoládách či v různých slaných mňamkách.
„Kde všude se s nimi můžeme setkat? Jsou to především sladké výrobky, které obsahují polevy či náplně, nebo pekařské výrobky,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. Ten promluvil také o smažení. Na to bychom měli používat teplotně stabilní tuky, mezi které patří řepkový nebo olivový olej. Naopak se na fritování nehodí olej slunečnicový. Na dlouhodobé smažení nedoporučuje ale třeba ani máslo.

Zabijí 500 tisíc lidí ročně
Kromě toho, že tyto látky zvyšují „špatný“, tedy LDL cholesterol a riziko diabetu druhého typu, také dále zhoršují funkci cév, zvyšují krevní tlak nebo přispívají k chronickým zánětům v těle. Takové záněty mohou poškozovat například orgány, často se projevují nenápadně, dlouhotrvajícím pocitem vyčerpání, problémy s trávením, oslabeným imunitním systémem nebo nevysvětlitelnými bolestmi, případně bolestí kloubů.
Trans tuky zabijí ročně zhruba půl milionu lidí na světě, nemají přitom žádné pozitivní účinky na zdraví, jejich konzumace je tedy absolutně zbytečná. Světová organizace World Health Organization (WHO) si klade za cíl nebezpečné tuky dokonce zcela vymýtit, neboť jejich konzumace zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o celých jednadvacet procent!

„Jedná se o toxickou chemikálii, která zabíjí. Neexistuje důvod, proč by jí měli být lidé nadále vystavováni,“ uvedl vedoucí střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Kromě snížení konzumace nezdravých trans tuků bychom se měli zaměřit také na celkový zdravý životní styl, který zahrnuje zdravou stravu, dostatek tekutin, pohybu a spánku a minimum stresu.
„Spolehlivou cestou, jak se vyhnout trans mastným tukům, je připravovat pokrmy (včetně svačinek, pokud potřebujete) z prvotních nezpracovaných surovin,“ píše se pak na webu Jíme jinak, kde zároveň radí, abychom se vyhýbali nákupu pochutin, fastfoodových pokrmů a dávali si pozor též na mnohé restaurace.