Vědci odhalili nový způsob, jak prodloužit život: Češi mají výhodu, že mohou začít hned teď
Moderní věda stále více odhaluje přímou souvislost mezi naší stravou a délkou i kvalitou života. Častá konzumace některých potravin ho může zkrátit, zatímco u jiných je tomu přesně naopak. Za ty nejprospěšnější se v současnosti považují především potraviny bohaté na antioxidanty a probiotika.
Fermentované potraviny jsou malým zázrakem přírody – prospívají našemu trávení a obsahují celou řadu bioaktivních látek, které podporují komplexní zdraví našeho těla. Tato prastará metoda má za úkol uchovat potraviny k pozdějšímu využití, kromě toho ale zlepšuje i jejich chuť a přináší celou řadu benefitů.
Češi mají k fermentaci blízko, i když si to možná neuvědomují. Mezi „naše” nejznámější fermentované potraviny patří například kysané zelí nebo kvašené okurky. Běžnou součástí našich jídelníčků je i kefír, v poslední době se však do popředí dostávají i zahraniční fermentované pochutiny a nápoje.
Střevní mikrobiom jako druhý mozek
Střevní mikrobiom je soubor bilionů bakterií a mikroorganismů v našem trávicím systému. Jejich složení hraje zásadní roli v tom, jak se cítíme a jak fungujeme. Vědci jej často označují za „druhý mozek“, má se totiž za to, že jeho vliv přesahuje trávení.
Zdravá střevní mikroflóra má vliv také na celkový metabolismus, imunitní systém či psychickou pohodu. Moderní životní styl plný stresu a průmyslově zpracované stravy však křehký mikrobiom narušuje. To vede k řadě chronických problémů, od těch zažívacích až po závažnější onemocnění.
Prevencí některých obtíží tak může být zdravá strava bohatá na probiotika a prebiotika, kterých fermentované potraviny a nápoje obsahují dostatek. Konzumovat se přitom dají klidně každý den.

Potraviny nabité probiotiky
Fermentované potraviny mají bohatou historii v mnoha světových kuchyních. U nás je nejvíce populární kysané zelí, které je základem různých receptů. Abychom však využili všechny cenné živiny, je nejlepší ho konzumovat jen tak syrové, třeba jako přílohu. Kysané zelí obsahuje vlákninu, vitamín C, K a velké množství probiotik.
Podobně je na tom i kefír. Ačkoliv ten není v naší kuchyni původní (pochází z oblasti Tibetu), bez jeho svěží a nakyslé chuti si mnoho Čechů neumí představit snídani. Dalším asijským nápojem plným probiotik je kombucha. Jedná se o houbu žijící ve vodním prostředí, do kterého díky fermentaci uvolňuje mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a probiotik. Výsledný nápoj je jemně perlivý a chutí připomíná mladý burčák nebo sekt.
V kuchyních celého světa se v posledních letech zabydlelo i korejské Kimchi. Tento salát se připravuje ze zeleniny, která se nechá společně s kořením zkvasit. Výsledný produkt je bohatý na vlákninu, laktobacily a vitamíny A, B i C.

Fermentovat můžete i doma
Jednou z nejlepších věcí na fermentovaných potravinách je fakt, že si je snadno připravíte doma. Tento proces je překvapivě jednoduchý a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení. Při domácí přípravě máte navíc přehled o tom, jaké suroviny použijete, a hotový výrobek můžete také přizpůsobit na míru své chuti.
Vyzkoušet můžete třeba domácí kimchi. Potřebovat budete čínské zelí, mrkev, bílou ředkev, česnek, zázvor, rybí omáčku, tmavou sójovku a chilli. Zeleninu je třeba nakrájet na kostky, všechny ingredience pak stačí smíchat a nechat kvasit v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Během několika dní máte hotový domácí pikantní salát plný probiotik.
Snadná na přípravu je i kombucha. V tomto případě budete potřebovat jen černý čaj, cukr a kombuchovou kulturu známou také jako SCOBY. Čaj si klasicky uvaříte do velké sklenice, kterou lze uzavřít. Ideální je nádoba na limonádu s uzávěrem na spodní straně – díky tomu zůstane houba netknutá na horní straně nádoby, zatímco hotový nápoj lze upouštět druhou stranou. Čaj oslaďte, přidejte kulturu a nechejte fermentovat několik dní.