Češi se zbavují mikrovlnné trouby i fritézy. Tento přístroj je prý mnohem ekonomičtější
Mikrovlnky a fritézy pomalu mizejí z kuchyní a místo nich se vrací tlakový hrnec. Vaří rychleji, šetří elektřinu a jídlo si v něm uchová více chuti i živin. Díky těmto výhodám ho znovu objevují nejen ti, kteří chtějí ušetřit, ale i mladší generace, která objevuje kouzlo domácí kuchyně.
Existuje již dlouhou dobu a nyní si opět získává oblibu v našich kuchyních. Je to výborný pomocník, který dokáže urychlit vaření a navíc je vaření s ním levnější. Vařily v něm naše babičky i maminky a vaříme v něm i my. Tento hrnec má mnoho výhod, ale když se mu ucpala pojistka, tak po výbuchu skončil jeho obsah na zdech kuchyně.

Rychlé vaření s nižšími náklady
Tlakový hrnec, známý také jako Papinův hrnec nebo lidově nazývaný papiňák, je masivní silnostěnný hrnec, ve kterém je pokrm vařen za vyššího tlaku a vyšší teploty než je teplota dosažená při klasickém vaření. Kromě úspory energie mezi hlavní výhody vaření v tlakovém hrnci patří menší spotřeba tuku a nízký úbytek vody, protože dochází jen k malému odpařování. Díky vysokotlakému vaření se pokrmy připraví rychleji, což snižuje spotřebu elektřiny ve srovnání s mikrovlnkou nebo troubou. Pokrm se v nádobě připravuje šetrně a příprava jídel v tlakovém hrnci se doporučuje i pro dětskou stravu, tento způsob vaření je totiž považován za zdravější a šetrnější. Tlakový hrnec je skvělý pro přípravu pokrmů, které by jinak trvaly dlouho, jako jsou guláše, polévky, luštěniny nebo maso. Díky němu připravíte rychleji například hovězí vývar, vepřo knedlo zelo, ale i luštěniny, které byste jinak vařili hodiny.
Jídlo plné chuti a vitamínů
Jídlo je za vyššího tlaku a při vyšší teplotě uvařeno nejen mnohem rychleji, ale kratší doba vaření zamezuje ztrátě vitamínů, minerálů a bílkovin. Udržuje více živin v potravinách díky kratší době přípravy a rovnoměrnému vaření. Všechny chutě se v uzavřeném prostoru spojí a výsledný pokrm je proto také chuťově výraznější. Čas vaření se počítá od dosažení varného tlaku. Ten poznáme díky tepelnému ukazateli nebo změnou zvuku, kdy hrnec mírně syčí a uniká z něj pára. V té chvíli ztlumíme sporák, necháme hrnec pracovat potřebnou dobu a pak ho vypneme. Díky naakumulovanému tlaku a sendvičovému dnu, které najdeme u moderních hrnců, se jídlo ještě poměrně dlouhou dobu vaří samo. Nevýhodou hrnce je určitě to, že se pracuje s tlakem a horkou párou, což je trochu nebezpečné. Ale asi největší jeho nevýhoda je, že pokud papiňák naplníme a začneme v něm vařit, nemůžeme do něj už nic přidat. Princip jeho fungování to bohužel znemožňuje.

Na co si dát pozor?
Zvěsti o vybuchujících papiňácích se datují hlavně do doby minulé, ale to neznamená, že by se podobná příhoda nemohla stát i dnes, ačkoliv jde o velmi nepravděpodobný jev. Současná konstrukce těchto hrnců je totiž mnohem bezpečnější. Tlakového hrnce se opravdu často hospodyně v minulosti bály, protože každý z nás jistě slyšel příběhy o nešťastných nehodách, kdy připravované jídlo skončilo místo na talíři na stropě. Vaření v papiňáku má totiž své zásady. Pokud nechcete, aby jeho obsah skončil na stěnách vaší kuchyně, tak je potřeba dodržovat jedno základní pravidlo. Pára se musí upouštět postupně, a dokud neodejde z hrnce úplně pryč, musí být zavřený. Toto pravidlo je potřeba dodržovat, přestože díky bezpečnostnímu ventilu už nemusíme mít v kuchyni strach. Tento ventil umožňuje upouštět přebytečnou páru, a tím udrží tlak uvnitř hrnce na úrovni, kterou je schopen bez problémů vydržet. Tlakové hrnce navíc mají více pojistek, a o některých mnohdy ani nevíme. Například je to pojistka tepelná, jedná se o malou součástku, která se při zvýšení tlaku, a tím i teploty, jednoduše roztaví a páru z hrnce vypustí. Moderní papiňáky také disponují přetlakovou pojistkou, kterou poznáte podle malého otvoru v pokličce.