Znáte ho? Naše babičky ho milovaly: Levné a šťavnaté maso, které se perfektně hodí na rodinné večeře
I levné maso může chutnat skvěle. Když přijde řeč na úspory, mají naše babičky jasno. Před nákupem si sepíšou přesný seznam toho, co mají koupit, a z těchto surovin pak uvaří skvělou rodinnou večeři. Spousta peněz se pak dá ušetřit právě na mase. Jen musíte vědět, jaký druh máte koupit.
Ceny masa se odvíjejí od jeho dostupnosti. Tady tedy rozhoduje hlavně sezóna. Před Velikonocemi seženete levné skopové, na podzim zase zvěřinu a přes zimu hlavně ryby. K těm nejlevnějším kouskům masa patří vepřové hlavy, kolena a také vnitřnosti. Z plíček, jater nebo srdíček naše babičky vařily skvělé omáčky. Ovšem ten nejlepší kus masa seženete levně v jakémkoliv supermarketu nebo masně. Nestojí moc a zároveň z něj připravíte úžasné pokrmy, které nasytí celou rodinu.
Má ideální poměr tuku a libového masa
Z vepřového masa vykouzlíte hned několik skvělých jídel. Mezi nejjemnější část patří panenka. Využít se dá ale i ocásek, který lze rozseknout na dva díly a péct v troubě. Výborný je pak třeba k pivu jako předkrm. Ořezy z vepřového se dají použít na domácí mletou sekanou a mohou se také zavařit na později. Známá je také krkovice, kterou mají v oblibě zejména pánové. Najdete ji za krkem prasete a pokračuje až k zadním žebrům. Nejlépe uděláte, když krkovici upečete vcelku s pikantní nádivkou.

Babičky by ale k běžnému vaření doporučily vepřovou plec. Jedná se o levné a zároveň šťavnaté maso, které se dá naporcovat i na menší díly. Ples je naprosto vyvážené maso s ideálním poměrem tuku a libového masa. Právě díky obsaženému tuku není třeba plec prudce opékat. I tak zůstane pěkně šťavnaté. Navíc jej stačí pouze lehce okmínovat, opepřit a osolit. Nepotřebuje žádné speciální marinády ani koření.
Jak poznáte, že je maso čerstvé?
Čerstvé vepřové maso poznáte podle toho, že má jemně růžovou barvu s jemnými vlákny a lehce mramorovaným tukem. Plec je nejchutnější co nejdřív po porážce, v lednici ale bez obav vydrží i několik dní. Oproti krkovici potřebuje delší tepelnou úpravu. Při pečení se však plec nijak nevysušuje a dá se snadno připravit i díky pomalému stylu vaření (v pomalém hrnci).
Babička by vám jistě doporučila z plece ten nejzákladnější recept – bratislavskou plec. Jedná se o dušené maso z vepřové plece doplněné o jemnou smetanovou omáčku. Jako příloha je nejlepší knedlík, podávat se ale může i s těstovinami. Uvaříte mrkev a celer doměkka a poté je nakrájíte na jemné kostičky. Jednu větší cibuli osmahnete na oleji dozlatova, přidáte osolené kousky masa, orestujete a opatrně do hrnce vlijete rajčatový protlak. Podlijete vodou či vývarem a dusíte do té doby, dokud maso zcela nezměkne. Poté vyndáte a šťávu zahustíte moukou rozmíchanou ve vodě. Přidáte pár kapek citronu, mléko a jemnou smetanu. Hrnec stáhnete z plotny a do scezené omáčky vmícháte trochu sterilovaného hrášku a povařenou zeleninu. Tento československý recept rodiny našich babiček vždy milovaly.

Vynikající a univerzální maso
Vepřová plec je ideální pro širokou škálu receptů od pečeně až po guláš. Připravit ho zvládne i totální kuchařský začátečník. Jen málokterá surovina má v kuchyni tak rozsáhlý záběr. Hotové upečené plecko by mělo mít ideální teplotu 79–85 °C a může se také udit. Ovšem po vyuzení bývá toto maso poněkud tužší. Když se však dobře prosolí a vyudí v podobě rolády, je pak vynikající jako chuťovka k různému druhu pečiva a zelenině.
Plec je zkrátka ideální volbou pro každého, kdo hledá cenově dostupný a zároveň chutný a šťavnatý kus masa. Lze jej péct, dusit, grilovat i udit. Při výběru masa volte vždy kusy s rovnoměrně rozloženou vrstvou tuku. Pro snadnější přípravu plec nakrájejte na menší kostky, které posléze můžete bez problému i zamrazit.
Zdroje: toprecepty.cz, apetitonline.cz