Většina Čechů dělá při přípravě čočky zásadní chybu. Ničí chuť i konzistenci a způsobuje zažívací potíže
Co by byl Nový rok bez pořádného talíře čočky nakyselo, říká jedna prastará česká tradice. Podle ní totiž musíte sníst první den v novém roce čočku, aby se vás držely peníze.
Čím větší talíř čočky, tím víc peněz v peněžence po celý příští rok. Jestli tuto tradici našich babiček neznáte nebo jste ji až dosud nepraktikovali, zkuste to na prahu nového roku tentokrát napravit. Kromě toho, že má tato luštěnina původem z Asie údajně zázračnou moc přitáhnout finance, má totiž i řadu zdravotních benefitů. Zařadit čočku do jídelníčku se zkrátka vyplatí, i kdyby tato pověra nefungovala. Čočka jedlá totiž patří mezi nejzdravější potraviny vůbec a nezřídka je označována dokonce za superpotravinu.
Univerzální čočkové „lentilky“
Ze všech rostlin na světě totiž zaujímá třetí příčku v obsahu bílkovin, které lidský organismus potřebuje pro růst svalů. Posiluje srdce a kardiovaskulární systém, protože je bohatou zásobárnou železa. Dodává tělu potřebné množství vlákniny a je zdrojem celé řady vitamínů a minerálů. V jednom hrnku čočky je až 100 % denní dávky kyseliny listové. Známo je hned několik druhů semen této rostliny, které se liší velikostí a barvou. Vedle klasické hnědé čočky, která je v české kuchyni nejoblíbenější, se v receptech dobře vyjímá čočka zelená, žlutá, červená a černá známá pod názvem beluga. Z čočkových „lentilek“ se dá připravit snad vše, na co si vzpomenete. Od chutných pomazánek, polévek a kaší až po kořeněná orientální jídla, jako je oblíbený indický dhál. Stejně jako studené saláty doplněné zeleninou, karbanátky, a dokonce i placky do vegetariánských či veganských hamburgerů. Připravit čočku navíc zvládnou i začínající hospodyňky. Stačí jen dodržet několik vychytávek, které urychlí její vaření a usnadní trávení této nadýmavé potraviny.

Víte, jak na ni?
Čočka je nejen zdravá, ale i levná. Její pravidelné zařazení do jídelníčku tak ušetří i pár korun v rozpočtu. Na rozdíl od jiných luštěnin nepotřebuje ani tak dlouhou dobu na vaření. Nejrychleji připravíte čočku žlutou, červenou a černou – zelená a hnědá trvá o malinko déle. Pokud ovšem dodržíte jednu důležitou zásadu, můžete přípravu této luštěniny urychlit a zlepšit i její konzistenci. Zejména hnědou čočku, která patří do české klasické kuchyně, je totiž potřeba předem namočit, ideálně přes noc nebo alespoň na 7 hodin. Čočka tím nabobtná a zkrátí se doba vaření o několik minut. Naše babičky by poradily přidat do hrnce před vařením ještě i jeden nebo dva bobkové listy. Čočka tím získá jiný chuťový šmrnc, a navíc bude vonět po mase.
Namáčení i bylinky omezí nadýmání
Namáčení čočky je ale důležité i z jiného důvodu. Odstraní se z ní totiž škodlivé látky zvané puriny, způsobující efekt nechtěného nadýmání, kvůli kterému spousta lidí čočku raději nekonzumuje. Vodu je ovšem potřeba vždy před vařením luštěniny slít a napustit před její přípravou čerstvou. Tento proces můžete zopakovat i dvakrát, případně čočku po slití vody ještě spařit horkou vodou. Nadýmání omezují také některé bylinky, které se dají využít při vaření, případně jako ozdoba pokrmu. Patří mezi ně nejen majoránka, ale i tymián, saturejka, kmín, libeček, koriandr, fenykl a anýz, případně kousek zázvoru.

Velkozrnná hnědá čočka snese o pár minut déle
Zatímco červená, žlutá ani černá čočka se namáčet nemusí a jejich příprava trvá zhruba 15 až 20 minut, počítejte s tím, že hnědá čočka je velkozrnná a vaří se déle. Po zhruba půlhodině na plotně ji ochutnejte, a pokud stále nebude měkká, ještě pár minut dovařte. Solte až těsně před změknutím, i tento proces urychlí její přípravu. Čočka při vaření nabyde, takže pokud to přeženete s množstvím, klidně vložte nadbytek uvařené suroviny do mrazáku, kde vydrží i pět měsíců. Využít ji pak můžete do polévek či kaší.
Novoroční čočka nakyselo
Jestli tedy letos dáte na pověru a budete si chtít přitáhnout do života více peněz, nezapomeňte o silvestrovské noci namočit právě čočku. Na tu novoroční jí pro čtyřčlennou domácnost budete potřebovat půl kila. Čočku uvařte v 1,5 litru vody doměkka a ke konci varu osolte. Na rostlinném oleji nebo lžíci sádla si zpěňte dozlatova cibulku. Tu zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a opražte. Zalijte půl hrnkem studené vody, pořádně rozmíchejte a vlijte do uvařené čočky. Ještě alespoň 10 minut vše provařte, aby se mouka dokonale rozvařila. Nakonec ochuťte octem a podle chuti ještě opepřete. Podávejte s vejcem uvařeným natvrdo, opečenou klobásou, kyselou okurkou a chlebem.
Zdroje: www.kupi.cz, www.toprecepty.cz, www.lifee.cz