Tento typ chleba je hit: Podporuje trávení, hubnutí a má výjimečnou chuť
Chleba je základní potravinou našeho každodenního jídelníčku. Již naše prabáby věděly, že pokud je doma chleba, vždycky je co k jídlu. A tak prostály mnoho hodin u mísy se zadělaným těstem, kváskem a následně poctivě hlídaly u pece, ale vytažené bochánky byly tak akorát křupavé, upečené a nadýchané. I když mnoho lidí peče domácí chleba i dnes, většina z nás si ho raději pohodlně koupí v oblíbeném pekařství, potravinách či supermarketech.
Čas nás tlačí a málokomu se chce trávit dlouhé hodiny v kuchyni, aby rodině naservíroval domácí pecen voňavého chleba. S důrazem na zdravý životní styl a tomu odpovídající stravování prošly i chlebové bochníky obrovskou změnou, aby nezatěžovaly zažívání a pomohly udržet štíhlou postavu. Pečou se z nepřeberných typů mouky a jejich směsí. Pokud jste doteď konzumovali tradiční pšeničný, zkuste alternativu, která je rozhodně zdravější.
Žitný chleba – požehnání pro lidský organismus
I když je v pekárnách běžně k dostání, pořád stojí tak trochu ve stínu svého známějšího a rozšířenějšího pšeničného kolegy, je to ale obrovská škoda. Žitný chleba nejenže dokáže pšeničnou variantu plně nahradit, zároveň je i zdravější, stravitelnější a mnohem sytější. Na milost ho berou i ortodoxní zastánci zdravého stravování, kteří dbají na každou zkonzumovanou kalorii. Žitný chleba lze bezpečně zařadit i v dietním režimu, protože má nízký glykemický index.
Bohužel ne všechny chleby s označením žitné jsou skutečně vyrobené bez příměsi pšeničné mouky. Dávejte pozor na složení potravin, které kupujete, protože žitný chleba by měl opravdu obsahovat 100% podíl žitné mouky. Pokud ne, jde pouze o chleba pšeničný, do jehož směsi byla použita i žitná mouka.
Nenechte se odradit ani tužší konzistencí. Žitný chleba je hutný, tento jev způsobuje jiný typ lepku, než který se běžně vyskytuje v pšenici. Tak nekoukejte na krásu, nadýchaný chleba nechte projednou v regále a sáhněte po méně vzhledné, zato zdravější žitné alternativě.

Vše, co potřebujete vědět o žitné mouce
Žitná mouka je svým složením ideálním pomocníkem při redukční dietě nebo stravování, kterým se snažíme udržovat tělo v kondici jak zdravotní, tak fyzické. Mezi různými celozrnnými moukami se jednoznačně jedná o tu nejznámější a nejrozšířenější. Lepek obsahuje jen ve velmi malém množství, takže ji dobře přijímají i lidé, kteří trpí mírnějšími formami potravinových intolerancí.
Žitná mouka má blahodárný vliv na trávení, a to díky velkému množství obsažené vlákniny, která podporuje funkci a činnost střev. Dále je plná vitamínů a minerálních látek nezbytných pro fungování lidského organismu. To potvrzuje i Daniel Perner, ředitel stejnojmenného rodinného mlýna, který o mouce tvrdí, že: „Je velmi ceněná pro vysoký obsah vlákniny, která udržuje na uzdě cholesterol a tím preventivně působí proti diabetu, konkrétně druhého typu.“

Potraviny vyrobené z žitné mouky dokážou díky nízkému glykemickému indexu lépe a více zasytit, a to na dlouhou dobu. To je velká výhoda v rámci diety, protože máte delší pocit sytosti a nemusíte se neustále ohlížet, co byste zase snědli. Lépe vyrovnávají hladinu krevního cukru a vy se budete cítit dobře, aniž by vás přepadala nutkavá potřeba jíst sladké neřesti.
Z žitné mouky se dnes nevyrábí pouze chleba, ale celá řada dalších potravin. Ve specializovaných obchodech jsou k dostání žitné sušenky, těstoviny, suchary ale i sladké pochoutky v podobě lívanců, bábovek nebo zákusků.
Pokud jste se žitným výrobkům doteď vyhýbali obloukem, je čas to napravit. Až příště zavítáte do pekárny, poručte si stoprocentně žitný chleba. Vaše zažívání bude nadšené a ručička na váze se konečně pohne vytouženým směrem dolů.
zdroje: moravskoslezsky.denik.cz, prostreno.cz, zdravikrasastyl.cz, gap.cz