Mnoho lidí to dělá celý život špatně: Tyto potraviny do mrazáku rozhodně nepatří
Mrazák je bezesporu jedním z nejlepších vynálezů moderní doby. Co bychom si bez něj počali, když zbyla polévka z nedělního oběda nebo jste při posledním nákupu trochu přecenili svou spotřebu? Jenže zatímco zamrazení masa, pečiva nebo zeleniny je celkem běžná věc, existují potraviny, které by do mrazáku nikdy neměly přijít. A upřímně, možná vás některé překvapí.
Mražení potravin je sice skvělý způsob, jak prodloužit životnost jídla a zamezit plýtvání, ale bohužel nezachrání úplně všechno. Dokonce některé potraviny změní k nepoznání, ať už po chuťové nebo vizuální stránce. Pojďme si tedy říct, na co byste si měli dát pozor a co do mrazáku rozhodně nepatří.
Rýže a těstoviny
Zbytky rýže a těstovin po nedělním obědě přímo svádí k zamrazení, přece by byla škoda je vyhodit, když se vám tak povedly. Jenže jakmile je jednou uložíte do mrazáku, nikdy už nebudou takové jako předtím. Velké množství vody a škrob obsažený v těchto potravinách totiž během mrazení mění strukturu. Takže po rozmrazení by vás čekala jen rozblemcaná konzistence, chuť jak lepenka a riziko kontaminace bakteriemi, zkrátka rozhodně nic, co byste chtěli servírovat.

Možná si teď říkáte, že některé polotovary obsahující těstoviny nebo rýži bývají mražené už při výrobě. Jenže průmyslové zmrazení funguje úplně jinak. Potraviny jsou šokově zmrazeny při extrémně nízkých teplotách, což minimalizuje změnu struktury. Běžný domácí mrazák však pracuje pomaleji, a to je právě kámen úrazu.
Mléčné výrobky
Už vás někdy napadlo zmrazit mléko, jogurty nebo sýr, aby déle vydržely? Pokud ano, jistě už víte, že to nebyl nejlepší nápad. Mléčné výrobky jsou další kategorií, ke které se mražení moc dobře nehodí. Mléko se po rozmrazení odděluje, tuk plave nahoře, zatímco voda zůstane dole. Vyřešit to lze pomocí mixéru, ale i přesto se bude hodit spíše na vaření. Jogurty a tvarohy na tom nejsou o moc lépe. Po rozmrazení se stávají hrudkovitými a ztrácejí svou jemnost.
Sýry? Tvrdé sýry sice můžete zmrazit, ale ztrácejí chuť a křehkost. Takže když už, tak nejlépe strouhaný, který se hodí především k zapékání. Měkké sýry budou po vyjmutí z mrazáku vodnaté. Pokud vám tedy nějaký mléčný výrobek hrozí prošlou expirací, zkuste ho raději co nejdříve spotřebovat, než ho obětujete mrazáku.

Vajíčka
Mražení vajíček je jedním z nejčastějších omylů, které se v kuchyni dějí. Na první pohled se to zdá jako skvělý nápad, máte nadbytek vajec, tak proč je neuložit na horší časy? Problém je v tom, že při zmrazení by vám mohla v lednici přímo explodovat, nebo by se narušila struktura bílků i žloutků. Vařené vejce by pak zgumovatělo. Pokud ale opravdu musíte vejce zamrazit, raději je rozklepněte, smíchejte bílky se žloutky a zamražte ve formičkách na led.
Brambory
Ani brambory do mrazáku nepatří. Mají totiž vysoký obsah vody, která se v mrazáku promění v ledové krystaly. Ty naruší jejich buněčnou strukturu, takže po rozmrazení získáte něco, co připomíná spíš bramborové bahno než pevnou přílohu. Raději je uskladněte na suchém, chladném a tmavém místě. Vařené brambory na tom často nejsou o moc lépe.
Jediným možným způsobem, jak brambory uchovat, je předvařit je až trochu změknou, ale ne úplně. Poté je prudce zchlaďte v misce s ledovou vodou a nechte zmrazit v rozložené na tácu nebo plechu vyloženém pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Poté je sesypte do jednoho sáčku.
Listová zelenina
Saláty vypadají nádherně, když jsou čerstvé a šťavnaté. Jenže v mrazáku jim tahle krása moc dlouho nevydrží. Zamrazení rozbije jejich jemnou strukturu a z listů se stane jakási rozmražená hromádka neštěstí. Saláty tedy nechte tam, kam patří – v lednici.
Zdroje: vitalia.cz, dotyk.cz, ireceptar.cz, toprecepty.cz, pikant.cz, aktualne.cz