Nemáte čas péct vánočku? Tato rychlá alternativa vás zachrání a chutná ještě lépe
Vánoce se blíží a s nimi i tradiční pečení cukroví a vánočky. Jenže není vždy snadné najít si čas na přípravu vánočky, která může zabrat i několik hodin, a ne každý má tu trpělivost a um, aby se do tohoto náročného procesu pouštěl. Často se tak uchylujeme ke kupované variantě z obchodu, která sice může být chutná, ale chybí jí to pravé domácí kouzlo.
Pokud patříte mezi ty, kteří milují vůni čerstvě upečené vánočky, ale nemáte čas na její přípravu, máme pro vás skvělou alternativu. Tento recept je rychlý, jednoduchý a výsledek chutná možná ještě lépe než klasická vánočka. Navíc si ho zvládne připravit opravdu každý, i naprostý začátečník v pečení.
Tento vánoční moučník pochází z Německa
Vánoční štóla, česky také štola. Tento německý moučník s bohatou historií a tradicí si získal oblibu i u nás. A není se čemu divit. Štola nabízí lahodnou kombinaci kandovaného ovoce, ořechů, koření a máslového těsta, která dokonale ladí s vánoční atmosférou.
Co se skrývá pod názvem „štola“? Slovo pochází z němčiny a původně označovalo důlní štolu. Tvar připomínající bochník má symbolizovat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Na rozdíl od vánočky, která se plete z jednotlivých pramenů těsta, se štola peče z jednoho kusu těsta, do kterého se přidá bohatá náplň. Základem je kynuté těsto, které se po upečení potírá rozpuštěným máslem a hojně posypává moučkovým cukrem.

Zajímavostí je, že v Drážďanech, které jsou považovány za kolébku vánoční štoly, se každoročně konají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly. Vrcholem oslav je průvod s obří, několikatunovou štolou, která je následně slavnostně nakrájena a rozdána mezi návštěvníky.
Recept na vánoční ořechovou štolu
Pokud se rozhodnete vánoční štolu letos upéct, můžete vyzkoušet tento recept na ořechovou variantu.
Ingredience:
- 1 kostka (42 g) droždí
- 750 g polohrubé mouky
- 250 g strouhaných vlašských ořechů
- 200 g nahrubo nakrájeného kandovaného a sušeného ovoce
- 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vrchovatá lžička soli
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 150 g másla
- mouka na vál
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít, dokud kvásek nenabude na objemu. Do mísy kuchyňského robotu prosejeme mouku, přidáme sůl, krupicový a vanilkový cukr, strouhané vlašské ořechy a pomerančovou kůru. Všechny suché ingredience promícháme. Uprostřed směsi uděláme důlek, do kterého vložíme žloutky. Přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné (ale ne horké!) máslo a zbylé vlažné mléko.
Pomocí kuchyňského robotu vypracujeme těsto. Nemělo by být příliš tuhé. Pokud se lepí, můžeme přidat trochu mouky. Hněteme, dokud těsto není hladké a pružné. Vypracované těsto necháme v míse přikryté utěrkou na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To obvykle trvá asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Do těsta ručně zapracujeme nakrájené kandované a sušené ovoce. Z těsta s ovocem vyválíme obdélníkový plát. Kratší strany plátu přehneme do středu a takto složený plát ještě přeložíme napůl. Vznikne nám typický tvar štoly.

Štolu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté ji potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 10 minut. Poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme dalších 30 minut. Ke konci pečení štolu přikryjeme alobalem, aby se nepřipálila. Upečenou horkou štolu ihned po vyndání z trouby bohatě posypeme moučkovým cukrem. Necháme ji zcela vychladnout a poté nakrájíme na silnější plátky.
Tato ořechová štola je skvělou alternativou k vánočce, zvláště pokud nemáte mnoho času. Její příprava je jednodušší a výsledek je úžasně vláčný a voňavý. Přejeme vám dobrou chuť a krásné Vánoce!
Zdroj: cs.wikipedia.org, sladkosti.net, zena.aktualne.cz