Nejlepší svařák, který jste kdy pili: Ochutnejte a už nebudete chtít jiný. V čem spočívá jeho trik?
Když je venku zima jako když praští a jde pára od pusy, horké svařené víno potěší a zahřeje. Můžete si jej připravit do remosky a vyrazit vstříc mrazivým dnům. Nepotřebujete ani speciální koření na svařák – postačí vám posbírat domácí ingredience, které už máte ve spíži.
Možná to nevíte, ale historie svařeného vína sahá až do starověku. Tehdy se víno míchalo s kořením a ohřívalo se, protože jinak šlo o tekutinu, která se prakticky nedala pít. Tehdejší vína bývala zakalená a hodně kyselá, a proto bylo řešením přidat koření, aby víno vůbec stálo za vypití. Římané připravovali nápoj “conditum paradoxum”, což byla směs vína spolu s kořením jako je skořice, pepř a med. Díky tomu se takový nápoj pozvednul na pitelnou úroveň a posloužil dobře římským vojákům na cestách, aby je zahřál.
Ve středověku už bylo víno vnímáno jako lahůdka a léčivý nápoj. Lidé totiž věřili tomu, že horké víno s kořením dokáže vyléčit různé zdravotní neduhy, ať už šlo o nachlazení nebo špatnou náladu. Vnímali svařák jako formu ozdravného procesu a přidávali do něj skořici, hřebíček a další aromatické přísady. Kořeněné víno bylo navíc vnímáno jako jakýsi luxus, protože drahé koření si mohli dovolit jen bohatí – potrpěli si na něj angličtí a francouzští králové, které si jej mohli vychutnat díky společenskému postavení. Svařák tak byl znamením luxusu.

Zajímavé je, že v období novověku už se stalo svařené víno tradičním zimním nápojem, které bylo nedílnou součástí zimních oslav. A také stálicí mezi tradičními horkými nápoji, kterými se můžete zahřát. Svařák se pak v průběhu staletí ještě přizpůsoboval místním chutím a přidávaly se do něj další nové přísady jako badyán, muškátový oříšek nebo kardamom. Dnes je svařák populární v celé Evropě a najdete ho na každých vánočních trzích.
Jak na nejlepší svařák?
Svařené víno vyžaduje dodržení správného postupu, aby byl výsledek co nejlahodnější. Příprava není zas tak složitá. Nejdůležitější je dávat pozor na teplotu vína. Pokud totiž víno zahřejete na více než 75 stupňů, začnou se z něj odpařovat alkoholy, a tím svařák ztrácí své účinky a také typickou vůni. Ideální je víno postupně zahřívat a sledovat teplotu. Pokud máte kuchyňský teploměr, tak poznáte správnou teplotu dle toho, že víno začne jemně pářit, ale nevaří.
Aby měl svařák plnou a bohatou chuť, je dobré koření napřed povařit ve vodě nebo malém množství vína. Díky tomu se lépe uvolní aroma koření a rozvinou se chuťové tóny. Nejlepší je nechat koření povařit kolem 10 až 15 minut na mírném ohni, potom až přidat víno. Hlavním kořením do svařáku je hřebíček, skořice, badyán a bobkový list. Badyán dodává lehký anýzový tón, hřebíček doplňuje sladkost svařáku a tyčinka skořice je klasikou, která nesmí chybět.

A jaké použít víno? Jeho kvalita hraje důležitou roli. Můžete použít tradiční červené víno, a to suché nebo polosuché. Skvěle fungují vína jako je Merlot, Sauvignon nebo Frankovka. Je možné použít i bílé víno, aby nebyl svařák tak těžký. V tom případě je nejlepší Ryzlink nebo třeba opět Sauvignon. Nezáleží až tak na preferované značce vína, ale spíš na tom, aby to nebylo nejlevnější krabicové víno nízké kvality, protože vařením se značně zvýrazní jeho chuť. Výsledný svařák tak nemusí být zrovna lahodný.
Svařák pak můžete osladit medem či cukrem. Takto hotový nápoj je téměř dokonalý, avšak klidně jej ještě obohacujte o to, co dům dá. Například pomeranče nebo citronová kůra mohou dodat svařáku svěžest. Samotný svařák stačí zahřívat kolem 10 až 15 minut, ale ne déle, protože by mohl zhořknout. Svařák je nejlepší podávat ve sklenicích nebo hrníčcích s plátkem pomeranče nebo se skořicí. Je to nápoj, který propojuje koření s kvalitním vínem a s trochou šikovnosti si připravíte výborný zážitek, který zahřeje nejen na těle, ale i na duši.
Zdroj: autorský článek, apetitonline.cz, grapesmag.cz