Tajemství lepší imunity: Toto koření vás ochrání před nachlazením. Znáte ho?
Nachlazení je v průběhu chladných měsíců dosti běžné onemocnění. Pokud propukne, nejde obvykle o nic příjemného, byť symptomy mohou být i mírnější. Před touto chorobou se navíc lze chránit různými prostředky. Třeba kořením.
Možná vás překvapí, že nachlazení je virové onemocnění. Mohou za něj tedy viry. Ačkoli název této choroby odkazuje k chladnému počasí, prochladnutí jej nezpůsobuje. Delší pobyt v nízkých teplotách na druhou stranu může oslabit imunitu, takže nějaký vliv zřejmě přeci jen mají. Každopádně se jedná o nejčastější lidské onemocnění, které řadu jedinců postihuje i několikrát do roka. Jak se mu bránit? Pomoci může lepší obranyschopnost organismu neboli imunita. Na tu přitom mohou kladně působit i některé druhy koření.
Mohlo by vás zajímat: mnoho lidí zaměňuje nachlazení s chřipkou. Druhá choroba má ovšem často výrazně horší průběh a může být i dosti nebezpečná. V ČR ji ostatně každoročně podlehne až 2 000 osob.
Zázvor
Zázvor patří mezi široce využívaná koření. Obsahuje přitom vitamín C a posiluje imunitu. Navíc vyvolává pocení a zahřívá organismus. Představuje tedy vhodnou prevenci proti nachlazení, ale pomoci může i v případě, pokud už nemoc propukne. Zázvor chuťově nevyhovuje každému (příliš v lásce ho nemají děti), jeho chuť lze ovšem vylepšit, a to např. meduňkou, citrónem, lístky máty nebo skořicí.

Skořice
Právě skořice je dalším, tentokrát navíc i chuťově oblíbeným kořením, které vám může pomoci proti nachlazení. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, mezi něž patří i polyfenoly, které mají kladný vliv právě na imunitu. Kromě toho působí rovněž antivirově. Skořice se navíc po staletí používá ke zmírnění příznaků nachlazení, takže může opět pomoci i při samotném onemocnění.
Kurkuma
Kurkuma patří mezi koření, která jsou součástí mnoha asijských medicín. Jedná se o sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého, čímž se podobá zázvoru, jenž se získává ze sušených mletých oddenků zázvoru lékařského. Obě rostliny ostatně patří do stejné čeledi. Kurkuma je každopádně někdy označována jako vůbec nejlepší koření na imunitu. Obsahuje totiž kurkumin, díky němuž může být organismus odolnější proti zánětům, což má pozitivní vliv právě na obranyschopnost.
Kardamom
Ne, nespletli jsme se. Toto koření se skutečně správně nazývá „kardamom“, tedy nikoli „kardamon“. V každém případě jde do třetice o koření s kladným vlivem na imunitu, které se vyrábí z rostlin řazených do čeledi zázvorníkovitých. Kardamom obsahuje vitamíny a minerály, přičemž kladně působí na imunitu. Navíc může ulevit i od symptomů nachlazení (stejně jako chřipky).
Kajenský pepř
Předně je nutné zdůraznit, že kajenský pepř není pepř. Ve skutečnosti se jedná o ostré a zdravé koření z chilli papriček. Označení „pepř“ je pozůstatek nepřesného překladu „cayenne pepper“, neboť „pepper“ znamená v angličtině jako pepř, tak papriku. Kajenský pepř každopádně obsahuje vitamíny A a C, které mají silný vliv na imunitu. Navíc opět způsobuje pocení a zahřívá organismus, což může pomoci při propuknutí nemoci. Doplňme, že při nachlazení pomáhá i „klasický“ pepř.

Pískavice řecké seno
Rostlinka s poněkud zvláštním názvem. V České republice také není úplně nejznámější. Ve skutečnosti však patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Důležitější je nicméně fakt, že její semena se používají jako koření s blahodárnými účinky. Na podporu imunity a proti příznakům nachlazení se dlouhodobě doporučuje v Indii, nicméně hojně je pěstována i ve středomořské oblasti. Jako koření ji navíc bez problémů seženete i u nás.
Hřebíček
Hřebíček je označení pro sušený kalich s poupětem z rostliny hřebíčkovec kořenný. Jedná se o aromatické koření, které je známé díky svým účinkům proti bolesti. Jeho žvýkání se ostatně doporučuje při bolestech zubů. Navíc ale obsahuje velké množství antioxidantů a protizánětlivých sloučenin, takže nelze opomenout ani kladný vliv na obranyschopnost organismu.
Kmín
Kmín je koření, které používá snad každý. Minimálně při vaření brambor, neboť v nich neutralizuje škodlivý solanin. To však není jediná cesta, jak nám může prospět. Kmín totiž obsahuje mnoho účinných látek, díky kterým působí kladně na imunitu. Navíc pomáhá proti ucpanému nosu. Připravit si z něj např. lze „čaj“, kdy stačí zalít 400 ml horké vody 1 polévkovou lžíci kmínu, nechat 15 minut louhovat a následně scedit.
Zdroje: iDnes, Healthline, The Guardian,Wikipedia