Odborníci radí: Takto vám zůstanou jablka čerstvá celou zimu
Jablka jsou potravinou, která je dnes dostupná v každém supermarketu. Jejich hlavní výhodou nicméně zůstává, že si je bez větších potíží zvládnete vypěstovat sami. Samozřejmě pouze za předpokladu, že máte zahradu. Jen tím zajistíte, že nebudete konzumovat žádnou přidanou chemii, za kterou vám tělo moc nepoděkuje.
Jablka z domácí sklizně vás potěší nejen výbornou chutí, ale taktéž obsahem dlouhého zástupu látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. Proto byste je rozhodně neměli v zimních měsících vydat na pospas zkáze.
Jablka jsou českou superpotravinou
Skromně se prezentující jablka jsou klíčem ke zdraví. Najdete v nich vitaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6 a značnou dávku opěvovaného vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou ve významném množství přítomny zejména hořčík, draslík a železo. Jejich množství a obdoba se nicméně liší na základě odrůd. Vaše zažívání zase ocení vlákninu, která je skrytá především ve slupce. Z těchto (a mnohých dalších) důvodů je jablko skvělým prostředkem prevence vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění nebo cukrovky. Taktéž má pozitivní vliv na stav pokožky či dásní a čistí střeva. V neposlední řadě pak posilují cévy a imunitní systém. Nyní již víte, že jsou jablka opravdovým pokladem. Do jaké „truhly“ ho ovšem uchovat, aby vám jej z rukou nevytrhla hniloba?
Skladujte je v dobře větraném sklepě
Jednou z nejsnazších a nejosvědčenějších klasik skladování plodů jabloně je jejich uchování v chladu. Pro dlouhodobé skladování zvolte teplotu mezi jedním až čtyřmi stupni. Ideálním místem pro jejich uchování je tak dobře větraný sklep. Některé sklepy v moderních panelácích však disponují příliš suchým vzduchem, což není pro jablka optimální. Dá se to nicméně snadno napravit. Například tím, že dáte do místnosti vaničku s pískem, do něhož pravidelně přiléváte vodu. Další možností je umístění kbelíku s ledovými kostkami doprostřed místnosti. Přítomnost ledu může kromě vlhkosti zapříčinit i ochlazení celého sklepu. Jablka, která plánujte uschovat, nemyjte.
Důležitým vstupním faktorem je i samotný výběr kusů. Zdaleka ne všechna jablka jsou ke skladování vhodná. Uchovávejte jen takové kusy, které nevykazují žádné známky hniloby a nejsou poškozené. Dávejte pozor i na přítomnost stopky. Pokud stopka chybí, plod snadněji chytne plíseň a zkazí se.
Pokud máte tu možnost, oddělte jednotlivé kusy papírovými ubrousky. Nezapomínejte ani na jejich pravidelnou kontrolu. Pokud vaše oči zaznamenají, že některé jablko vykazuje známky hniloby, ihned ho vyhoďte.
Jestli to je alespoň trochu možné, nedávejte jablka do blízkosti jiných typů potravin. Týká se to například zeleniny a brambor. Zajistíte tím, že si uchovají svou příjemnou vůni.

Osvědčenou klasikou může být i sušení
Zcela jistě bychom narazili na lidi, kteří nemají sušená jablka příliš v oblibě. Pokud to není váš případ, sušení je skvělou možností, jak o ně nepřijít. Sušení není žádná raketová věda. Nejdříve nakrájejte jablka na tenké plátky a odstraňte jádra. Následně je ponořte do roztoku z citronové šťávy a vody. Stačí, abyste je v něm ponechali pouze pár minut. Zajistíte tím, že se zachová jejich světlý vzhled. Nakonec bude stačit, když je ponecháte v sušičce na ovoce nebo v troubě nastavené na nízkou teplotu. Ta by měla být přibližně 55 až 60 stupňů Celsia. Sušení by mělo trvat 6 až 12 hodin. Vyndejte je nicméně až tehdy, jakmile budou hezky křupavá.
Sušené ovoce mimochodem nabízí mnoho zdravotních benefitů, jak jsme psali v tomto článku.

Další způsoby, jak s jablky naložit
Existuje celá řada dalších způsobů, jak jablka ochránit před záhubou. Můžete z nich například udělat mošt, který v chladu vydrží až několik týdnů. Další možností, jak ovoce konzervovat, je jejich zmražení. Nezapomeňte ani na výrobu domácích marmelád nebo kompotů.
Zdroje: ireceptar.cz vlasta.cz okolobytu.cz primainspirace.cz