Výživoví experti doporučují: Sádlo jako zdravá alternativa k margarínu
Pevné zdraví je jedním ze základních klíčů ke spokojenému lidskému životu. Proto byste se o něj měli náležitě starat. Kromě pravidelného navštěvování preventivních prohlídek své tělo potěšíte i zdravým jídelníčkem.
Správný jídelníček by měl být pestrý. Základním pravidlem pak je, že byste se měli vyhnout vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Vlivem marketingu se nicméně snadno může stát, že budete některou z nezdravých potravin považovat za zdravou. A platí to i naopak. Jaké potraviny vás překvapí svým nutričním bohatstvím?
Sádlo
Každý, kdo se zajímá o zdravou výživu, asi ví, že u všeho záleží na množství. A právě sádlo může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, pokud se jím nebudete přejídat. Odborníci se povětšinou shodují, že některé tuky jsou pro zdraví organismu naprosto nezbytné. Bez nich by se v lidském těle správně neudržovaly vitaminy rozpustné v tucích, kterými jsou A, D, E a K. Navíc jsou součástí buněčných membrán a mají bohatou energetickou hodnotu. Celá problematika je trochu složitější, ale obecně se za zdravé tuky označují nenasycené mastné kyseliny. Prakticky všichni specialisté se pak shodnou, že nejnegativnější vliv na lidské tělo mají takzvané transtuky (transmastné kyseliny). Ty škodí i ve velmi malém množství.
Díky těmto znalostem pak můžete snadno posoudit, proč je konzumace sádla v rozumném množství zdravá. Nachází se v něm totiž vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné. Transmastné kyseliny se v něm naopak neobjevují vůbec. To se nedá říct například o některých rostlinných margarínech. Tím to však nekončí. V sádle najdete ještě významné množství vitaminů. Mezi nejčastěji přítomné patří B4, D nebo E.
V překladu to mimo jiné znamená, že se sádlo může pyšnit výrazně pozitivním vlivem na srdce. K tomu vám pomůže ochránit před sklerózou a pečuje o játra.
Tvaroh
Tvaroh je poměrně levná potravina. Rozhodně však není chudý na prospěšné látky. Nabízí vysoké množství kvalitních bílkovin. Jeho nízkotučné varianty pak neobsahují mnoho kalorií. Z toho důvodu je ideální volbou pro všechny, kdo se snaží zhubnout, aniž by ztratili svaly.
Brambory
Brambory jsou dalším důkazem, že vás zdravé stravování nemusí připravit o všechny peníze. Tato skromná potravina disponuje nemalým množstvím vitaminů C a B6. Neschází v nich ani minerály. Za zmínku stojí především draslík. Navíc jsou vhodné do bezlepkové diety a obsahují vlákninu. V konečném součtu to znamená, že mají protizánětlivý účinek a mohou přispět ke snížení krevního tlaku.
Někdy se zatracují kvůli obsahu škrobu. Tato živina však tvoří jen přibližně 15 procent celkové váhy brambor.
Vyzkoušet můžete i fialovou odrůdu brambor, kterou mají v oblibě obyvatelé Okinawy. Ti patří k lidem, kteří se dožívají nejvyššího věku na planetě.

Vejce
O vejcích se ještě poměrně nedávno tvrdilo, že jsou nezdravá. Údajně měla mít jejich konzumace neblahý vliv na srdce. Mylné tvrzení bylo spojeno s tím, že se v nich vyskytuje velké množství cholesterolu. Od roku 2015 se nicméně ve výživových doporučeních začalo uvádět, že cholesterol ve stravě nemusí být pro zdravé jedince důvodem k obavám. Vejce tím byly osvobozeny od negativních nálepek, přičemž se naopak začaly vyzdvihovat jejich blahodárné vlivy na zdraví.
Sportovci je ocení kvůli jejich vysokému obsahu bílkovin. Hlavní výhodou bílkovin, které se nacházejí ve vejcích, je jejich snadná dostupnost a stravitelnost. Proto jsou pro tvorbu svalů ve většině případů mnohem lepší volbou než jakékoliv rostlinné zdroje bílkovin, i když ve vejcích najdete méně bílkovin na 100 gramů. Kromě toho jsou bohaté na železo, vápník, zinek, fosfor, selen, koenzym Q10, lutein nebo zeaxantin. Proto mají pozitivní vliv na pokožku, nehty, vlasy nebo oči.

Arašídy
Arašídy jsou často označovány za ořechy, ale toto tvrzení je mylné. Jedná se o luštěninu. Podzemnice olejná je řazena do čeledi bobovitých, kam patří mimo jiné čočka, hrách nebo fazole mungo či adzuki. Hlavní však je, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Najdete v nich 22 až 30 procent bílkovin, železo, vápník, hořčík, zinek, mangan, fosfor a celou řadu vitamínů.
Mají pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, podporují trávení a navozují pocit sytosti.
Dávejte si však pozor na jejich vysokou kalorickou hodnotu. Zrovna tak se jedná o jeden z nejnebezpečnějších alergenů na světě. V tomto směru buďte ohledně jejich konzumace raději opatrní. Taktéž dbejte na jejich správný výběr. Pražené arašídy, v nichž je plno soli, vašemu zdraví moc neprospějí.
Na závěr je žádoucí zmínit, že každému může v oblasti stravování vyhovovat něco trochu jiného. Někteří jedinci jsou potom bohužel vázáni na specifický druh jídel kvůli probíhajícímu onemocnění. Pokud se jedná o váš případ, raději navštivte nutričního terapeuta.
Zdroje: Instory.cz nutritionadvance.com spektrumzdravi.cz