Čaj z tohoto listu je lékařský zázrak. Češi ho ale moc neznají
Je to oblíbený trnitý keř, který volně – a hojně – roste téměř v každém lese, na pasekách, u krajů cest nebo v příkopech. Běžně se s ním setkáte i v zahrádkách, jedná se totiž o nenáročnou rostlinu, která potřebuje jen minimální péči. Trochu krotit musíte jen její šlahouny. Za to na vás ale čeká sladká a zdravá odměna.
Pochutnat si totiž můžete na fialovočerných plodech, které se dokonce konzumovaly už v mladší době kamenné. Léčivé účinky v nich však objevil také Hippokrates.
Víc než sladké mlsání
Znám je pod různými názvy jako ježiník, ježiny, černice nebo černé maliny, ale řeč je o ostružiníku. Původní domovinou ostružiníku je Evropa, dnes se ale pěstuje i v Americe a Asii. Nejčastěji z něj sbíráme zralé plody, které se vyznačují šťavnatou chutí. Mísí se v nich sladkost s osvěžujícími, příjemně nakyslými tóny. Mnohým z nás se při ní vybaví vzpomínky na dětství, na fialovou upatlanou pusu. Ostružiny však nepředstavují jen sladké mlsání, jsou totiž bohatým zdrojem antioxidantů – jejich velmi tmavá barva je toho důkazem. Obsahují jich dokonce víc než dobře známé borůvky. Pomáhají tak i proti stárnutí buněk, podporují jejich regeneraci a chrání před řadou civilizačních chorob. Nejlépe chutnají čerstvě utržené, ale můžete je i zavařit, zamrazit na horší zimní časy, kdy je vitamínů nedostatek, nebo z nich udělat šťávu, marmeládu či je použít do koláčů a bublanin.

Poklad skrytý v listech
V lidovém léčitelství však představují opravdový poklad lichozpeřené listy ostružiníku, které svým tvarem připomínají srdce. Ty jsou totiž doslova nabité organickými kyselinami, tříslovinami a flavonoidy, které se chlubí antioxidačními vlastnostmi. Představují také bohatý zdroj vitamínu C, E a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek v nich pak najdeme draslík, vápník, hořčík a železo. Díky tomu povzbuzují zdraví a zároveň pomáhají i proti nejrůznějším neduhům. Už naše babičky vyráběly z ostružinových listů masti, tinktury a hlavně kloktadla, která ulevovala od bolesti v krku způsobené angínou či od chrapotu.
Nápoj, který léčí zevnitř i zvenčí
Dopustit však nedaly především na ostružinový čaj. Nápoj z listů oblíbeného keře totiž léčí zevnitř i zvenčí. K přípravě lahodného, mírně nasládlého a zároveň osvěžujícího nálevu budete potřebovat jen 250 ml vroucí vody a dvě lžičky drcených listů. Podle fantazie je můžete zkombinovat ještě s dalšími bylinkami, dobře se doplňují třeba s mátou nebo květem lípy, skvěle ale fungují i s ovocem. Listy nechejte vylouhovat 15 minut a pak už si jen pochutnávejte a užívejte si benefity, kterých tento nápoj nabízí požehnaně.
Čaj podporuje přirozenou detoxikaci organismu, snižuje krevní tlak i cukr, pochutnat si tak na něm mohou i diabetici. Zlepšuje také funkci močového ústrojí, přispívá ke správné funkci dýchací soustavy a pomáhá s trávením, vhod vám proto přijde při nadýmání nebo průjmu. Z listí můžete připravit také odvar, na který vám stačí 50 gramů listů s litr studené vody. Vše dohromady přivedete k varu a po 10 minutách louhování scedíte. Využijete ho pak při bolestech v krku nebo při průjmech. Odvar z listů ocení také všechny ženy, tlumí totiž menstruační bolesti. Zevně se pak dá použít při koupeli a omývání. Bojuje totiž proti kožním problémům, vyrážkám nebo ekzémům. Má také stahující účinky a urychluje hojení nejrůznějších ran.

Pokud chcete i vy otestovat potenciál ostružiníku na vlastní kůži a natrhat si pár lístků do domácí přírodní lékárničky, vydejte se na lov ke keřům, které rostou planě. Ty totiž disponují silnějšími léčivými účinky než šlechtěné odrůdy. Použít je můžete čerstvé nebo si je nasušit v sušičce či troubě při teplotě maximálně 40 stupňů na horší časy. Skladujte je v dobře uzavíratelných tmavých lahvích, aby vám vydržely co nejdéle.
Zdroj: Lidovky, Bylinky pro všechny, iReceptář