Geniální trik na vaření rýže. Inspirujte se asijskou kuchyní
Rýže je jedna z nejrozšířenějších potravin na světě. Je to skvělá příloha do mnoha jídel, ale vychutnat si ji můžeme i samotnou. V jakémkoliv z případů se vám každopádně bude hodit tento geniální trik na vaření rýže, který používají lidé v Asii.
Jelikož právě v Asii se rýže konzumuje v největším množství, její obyvatelé moc dobře vědí, jak ji uvařit. Abychom dopřáli naším chuťovým pohárkům to nejlepší, nastal čas se od nich inspirovat.
Bez rýže se neobejde téměř žádné kuchyně světa
Rýže je parťákem našich žaludků již tisíce let. První zmínky o pěstování rýže se objevily v Číně a podle analytiků může jejich stáří dosahovat až neuvěřitelných 13 500 let. Za tu dobu si z Číny našla cestu do prakticky všech kuchyní světa a na východě se dokonce stala součástí tradiční kultury.

Rýže jako součást východní kultury
I když se kolem 95 procent všech vypěstovaných zrnek rýže zkonzumuje, na některých místech se využívá i pro jiné účely než jezení. Například při svatebním obřadě se v některých zemích považuje hození rýžových zrnek na nevěstu a ženicha jako prostředek k zajištění šťastného manželství. Konkrétně v Japonsku se zase v roce 2008 vyskytl fenomén, kdy se pytlík rýže začal považovat za skvělý dar k narození dítěte. Nejde však o klasický pytlík. Dakigokochi, jak mu tam místní říkají, má totiž tvar miminka v peřince a dává se na něj vytisknout fotografie či jméno novorozence.
Velká čínská zeď… z rýže
V neposlední řadě byla během starověku a středověku využívána jako přísada do malty, čímž by měla být zajištěna větší stabilita a odolnost staveb. Odborníci našli rýžovou pastu dokonce i v samotné Velké čínské zdi.

Asiaté dobře vědí, jak rýži připravit nejlépe
Jak jste se mohli přesvědčit, rýže je ve východních zemích přímo symbolem a její pěstování tam má dlouhou tradici. To samé platí i o vaření. Proto se přirozeně stalo, že za ty tisíce let přišli Asiaté na to, jak ji uvařit tím způsobem, abychom si na ní pochutnali co možná nejvíce. A jak to tedy je?
Není rýže jako rýže
Než se pustíme do konkrétního návodu, je třeba zmínit, že existuje spousta druhů rýže a s nimi ještě větší množství způsobů, jak ji připravit. V každém asijském státě mohou mít na její ideální přípravu svůj názor, ale na některých věcech se všichni Asiaté shodnou.
Jak uvařit rýži takovým způsobem, jakým ji vaří v Asii
Jako první odměřte rýži na hrnky. Pak ji nasypejte do velké nádoby, v níž ji budete nejdříve nějakou dobu propírat studenou vodou a následně máčet. Na tomto procesu si dejte pečlivě záležet a nepřestávejte jej opakovat, dokud nebude voda čirá. Jakmile průhledná bude, zalijte ji vodou a nechte 30 minut máčet.
Až tato doba uplyne, rýži přesypejte do velkého hrnce nebo rendlíku a dejte vařit ve stejném množství nesolené vody. Nejdříve ji přiveďte k varu na středním žáru a pod pokličkou a jakmile začne vřít, stáhněte plamen na minimum. Vařte přibližně 12 až 15 minut, přičemž nikdy nesundávejte pokličku. Až budete mít dovařeno, ještě 10 minut ji nechte odpočinout.
Pak už si jen můžete pochutnat na rýži, která by měla vaše chuťové pohárky zaplavit opravdovou vlnou euforie.
Proč byste měli rýži zařadit do svého jídelníčku
Bílá rýže může bezpochyby být součástí zdravé stravy. Nachází se v ní totiž celá řada vitaminů a minerálních látek, které jsou zdraví prospěšné. Za zmínku zcela jistě stojí například hořčík, který je klíčovým prvkem pro správnou funkci nervového a svalového systému. Nejen z toho důvodu je ideální volbou pro sportovce, kteří ji taktéž ocení pro její vysoký obsah energie ve formě sacharidů a dobrou stravitelnost. V případě, že jíte před tréninkem, dejte ovšem raději přednost rýži bílé, která obsahuje méně vlákniny. I když je vláknina zdraví prospěšná, může zatěžovat trávení, což byste před fyzickou zátěží určitě neocenili.
Zdroje: zdravopedie.cz epochaplus.cz ireceptar.cz