Sušené ovoce: Zdravá svačinka ale i cukrová bomba
Informací o sušeném ovoci koluje (nejen) na internetu spousta, nicméně často jsou poněkud rozporuplné. Někteří lidé tvrdí, že jde o zdravou a výživnou svačinku, zatímco jiní oponují tím, že jde o nezdravou cukrovou bombu, která není zdraví prospěšná. Jak to tedy se sušeným ovocem doopravdy je?
Sušené ovoce je takové ovoce, které bylo dostupnými metodami zbaveno o 75 až 85 procent vody. Sušené může být například v pecích na chleba, na velkých sítech ve vytápěných sušárnách, na horkém vzduchu v sušičkách, nebo v neposlední řadě pouze na slunci. Během tohoto procesu se ovoce smršťuje, výsledkem čehož je mimo jiné to, že jsou všechny prvky v něm obsažené v mnohem vyšší koncentraci. To platí i o cukru, jehož vyšší koncentrace stojí obvykle za tím, že je sušené ovoce sladší.
Vybere každý
Mezi nejčastěji konzumované sušené ovoce patří rozinky, zapomenout ale nemůžeme ani na meruňky, banány, švestky, datle, jablka, hrušky nebo brusinky. Kromě již tak dost širokého výběru se navíc v posledních letech objevují na pultech českých obchodů neustále nové možnosti v podobě exotického ovoce. Za zmínku stojí například hit zvaný gojiberries, což jsou plody kustovnice čínské.
Zdravotní výhody
Sušené ovoce je velmi dobrým zdrojem vitaminů, stopových prvků, minerálů a vlákniny. Oproti čerstvému ovoci má navíc tu výhodu, že si i přes menší objem zachovává přibližně stejné množství všech zdraví prospěšných živin. Na sto gramů tak průměrně obsahuje tří až čtyřnásobek vlákniny, vitaminů, stopových prvků a minerálních látek oproti „klasickému“ ovoci. Díky tomu stačí konzumovat jen velmi malé porce, abyste dosáhli doporučeného denního příjmu. Výjimku bohužel tvoří vitamin C, u kterého dochází při sušení k výraznému poklesu. V případě, že chuť čerstvého ovoce nemáme rádi, sáhněte pro jistotu spolu s konzumací sušeného ovoce pro doplněk stravy s obsahem vitaminu C.
Může zpomalit stárnutí buněk
Studie, které zkoumaly vliv konzumace rozinek na lidské zdraví, prokázaly, že se v tomto sušeném ovoci vyskytuje spousta zdraví prospěšných látek, díky nimž by jejich konzumace neměla způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi nebo inzulinu po jídle. K dalším zjištěním patří, že rozinky snižují krevní tlak, zaručují lepší kontrolu cukru v krvi, snižují zánětlivé markery a hladinu cholesterolu v krvi, nebo přispívají ke zvýšenému pocitu plnosti, díky čemuž mohou snižovat chuť na nezdravé mlsání. Z těchto důvodů jsou skvělým pomocníkem v boji proti vzniku diabetu druhého typu nebo kardiovaskulárních onemocnění.
Za zmínku stojí taktéž jejich pozitivní vliv na imunitu, cévy, a dokonce mohou zpomalovat stárnutí našich buněk. Jiná studie, která se pro změnu zabývala pozitivními efekty sušených švestek, zjistila, že jejich konzumace může přispět k prevenci osteoporózy.

Čemu se vyhnout
Při výběru sušeného ovoce bohužel hrozí riziko, že sáhneme po takových variantách, které představují s trochou nadsázky spíše hazard se zdravím než něco, co by pro nás bylo přínosem. Vyhněme se například sušenému ovoci s přidaným cukrem, které je označované jako kandované. Takové ovoce se před sušením namáčí do cukernatého nebo sirupového roztoku, čímž se v něm rapidně zvyšuje podíl přidaných cukrů. Jelikož častá konzumace přidaných cukrů dle mnoha studií zvyšuje riziko srdečních chorob, obezity nebo dokonce rakoviny, není radno si s nimi zahrávat.
Dalším problémem, který se může v sušeném ovoci objevit, je oxid siřičitý, jenž můžeme najít pod zkratkou E220. Ten sice zabraňuje oxidaci a vylepšuje vzhled plodů, ale vybírá si za to svou daň. U osob citlivých na siřičitany může po jejich konzumaci dojít k žaludečním křečím, astmatických záchvatům nebo kožním vyrážkám.

Ačkoliv je tedy konzumace sušených plodů v mnoha případech zdraví prospěšná, musíme si dávat pečlivý pozor při jejich výběru. Pozor si dejme i při jejich skladování, neboť při nedodržení některých zásad může být kontaminováno toxiny nebo různými houbami, které mají neblahý vliv na lidské tělo. Optimální skladovací teplota je 10 až 15 stupňů Celsia. Taktéž by mělo být uloženo na místě, kde je nízká vlhkost.
Zdroje: Bezhladoveni.cz Pestujme.cz Instory.cz